Класик фанцуско-белгијске школе на српском језику: Изашао први албум култног стрипа “Спиру”

Б. П.
Класик фанцуско-белгијске школе на српском језику: Изашао први албум култног стрипа “Спиру”

НОВИ САД - У оквиру едиције “Стари континент” новосадски издавач “Чаробна књига” објавила је први албум култног стрипа “Спиру”.

Спиру, истраживачки новинар са израженим осјећајем за правду и Фантазио, његов најбољи пријатељ помало пријеке нарави, не проведу дан а да не упадну у неку невољу или авантуру. И тако већ дуже од осамдесет година, што овај стрип чини једним од најдуговјечнијих и најзначајнијих на европској сцени. Уз та два немирна лика обавезно долази и љубимац, џангризава вјеверица по имену Спип, као и необична мајмунолика животиња Марсупилами, доспјела на странице “Спируа и Фантазија” право из маште кључног аутора овог стрипа, легендарног Андреа Франкена.

Иако је стрип настао давне 1938. и годинама излазио у новинском формату, тек када је почетком педесетих овај легендарни француски аутор преузео рад на њему, серијал је добио атрибуте по којима је познат и данас, аутентичан хумор, минуциозно изграђен стил и беспријекорну динамику. Франкен развија овај стрипски мит трудећи се да разбије клишее у погледу ликова и радње, што Спируа и Фантазија чини једним од највећих дјела франкобелгијског стрипа. “Чаробна књига” пред читаоце доноси комплетан Франкенов рад на овом серијалу, у шест томова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана