Kan-Француски филм Прелом избио на врх листе

Срна
Foto: ГС

На Канском фестивалу, који се ближи крају, на критичаре, али и гледаоце, најјачи утисак оставио је француски филм –Прелом-Катерин Корсини, који обрађује догађаје из 2018. у Паризу о –рату- жутих прслука и француске полиције.

Уз овај филм, који је међу фаворите за -Златну палму- ушао из другог плана, високо се котира и остварење –Бенедета- Пола Ферховена.

Тај филм инспирисан је књигом и историјским написима из 17. вијека о часној сестри Бенедети која је посвећена Исусу живјела у тосканском манастиру у вријеме куге и у једном тренутку као стигмата била близу проглашења за светицу, али и њеном, као се тврди, лезбијском везом са сестром Бартоломеом.

Међи боља остварења до сада су се уврстили и филм -Бергманово острво- Мие Хенсен-Лов инспирисан Ингмаром Бергманом, његовом личном и филмском заоставштином на шведском острву Фаро, као и остварење јапанског аутора Ријусукеа Хамагучија
-Колосреће и фантазије-.

Запажени су и филмови на руском језику: -Купе број шест-Финца Јуха Кусманена и -Петрова прехлада- Кирила Серебреникова, који се бави стањем у друштву у периоду владавине Бориса Јељцина.

Добар утисак оставио је и филм холивудске звијезде Шона Пена -Дан заставе-.

Кански фестивал затвара се у суботу, 17. јула, када ће бити и подијељене награде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана