Kan-Francuski film Prelom izbio na vrh liste

Srna
Foto: GS

Na Kanskom festivalu, koji se bliži kraju, na kritičare, ali i gledaoce, najjači utisak ostavio je francuski film –Prelom-Katerin Korsini, koji obrađuje događaje iz 2018. u Parizu o –ratu- žutih prsluka i francuske policije.

Uz ovaj film, koji je među favorite za -Zlatnu palmu- ušao iz drugog plana, visoko se kotira i ostvarenje –Benedeta- Pola Ferhovena.

Taj film inspirisan je knjigom i istorijskim napisima iz 17. vijeka o časnoj sestri Benedeti koja je posvećena Isusu živjela u toskanskom manastiru u vrijeme kuge i u jednom trenutku kao stigmata bila blizu proglašenja za sveticu, ali i njenom, kao se tvrdi, lezbijskom vezom sa sestrom Bartolomeom.

Međi bolja ostvarenja do sada su se uvrstili i film -Bergmanovo ostrvo- Mie Hensen-Lov inspirisan Ingmarom Bergmanom, njegovom ličnom i filmskom zaostavštinom na švedskom ostrvu Faro, kao i ostvarenje japanskog autora Rijusukea Hamagučija
-Kolosreće i fantazije-.

Zapaženi su i filmovi na ruskom jeziku: -Kupe broj šest-Finca Juha Kusmanena i -Petrova prehlada- Kirila Serebrenikova, koji se bavi stanjem u društvu u periodu vladavine Borisa Jeljcina.

Dobar utisak ostavio je i film holivudske zvijezde Šona Pena -Dan zastave-.

Kanski festival zatvara se u subotu, 17. jula, kada će biti i podijeljene nagrade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana