Јубилеј представе „Истина не боли“: 50. извођење 16. фебруара

ГС
Foto: НПРС

БАЊАЛУКА- У Народном позоришту Републике Српске биљежимо, 16. фебруара 2024. године, јубиларно 50. извођење представе „Истина (не) боли“, саопштено је из ове установе културе.

„Истина (не) боли“ праизведена је на Сцени „Петар Кочић“ 15. децембра 2015. године.

Представа је настала према драмском комаду  „Код вјечите славине“ (радни наслов) Јелене Којовић Тепић, а режирао је Игор Тешић. У ауторском тиму представе су драматург представе Милан Гајић, сценограф Драгана Пурковић Мацан, костимограф Ивана Јовановић и композитор Давид Мастикоса. За сценски говор заслужна је Наташа Кецман, лектор.

У премијерној подјели су: Слађана Зрнић (Нада), Смиљана Маринковић (Радмила), Ђорђе Марковић (Момчило Ђурић, газда), Горан Јокић (Мијановић) и Бојан Колопић (Богдан). Смиљану Маринковић тренутно замјењује Драгана Марић, која је и раније играла у представи.

Инспицијент и суфлер је Весна Максимовић.

Досадашња извођења представе пратило је око 3.100 гледалаца, а представа је поред гостовања, учествовала и на фестивалима: У званичном такмичарском програму XV Фестивала босанскохерцеговачке драме у Зеници и XXI Међународног фестивала малих сцена и монодраме у Источном Новом Сарајеву.

Драмски првенац новинарке и књижевнице Јелене Којовић Тепић, „Код вјечите славине“ (радни наслов), проглашен је најбољим драмским текстом на трећем Конкурсу Београдског драмског позоришта 2013. године. Конкурс за драмски првенац покренут је „са циљем да се промовишу нови аутори и савремен поглед на свет“, намијењен ауторима чији драмски текстови нису „извођени, екранизовани, нити објављивани“. Конкурс је промовисан као значајан „покушај ревитализовања и подстицања нове драме“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана