Изложба Саве Шумановића у родном Шиду

Танјуг
Foto: Танјуг

ШИД- У Галерији "Сава Шумановић" у Шиду данас је отворена излозба слика тог славног умјетника из периода између два рата.

Изложба која носи назив "Сава Шумановић и европски реализми између два свјетска рата", део је пројекта који је повезао Шид и Нови Сад, односно галерију у Шиду и установе Спомен збирку Павла Бељанског и Галерију Матице српске.

"Још један значај овог пројекта је у томе што се реализује у години када се обележава осамдесета годисњица од страдања Саве Шумановића и седамдесета годишњица оснивања галерије. Наша поставка је посвећена циклусу "Шидијанке", рекла је Јована Лакић, директорка шидске галерије.

Изложено је 54 дјела, од тога је 35 композиција самог циклуса, а њима је придодато и десет дијела која најављују циклус, хронолошки.

Ту су и двије серије од пет допојасних и четири акта у ентеријеру, којим је циклус "Шидијанке" окончан.

"У Новом Саду смо желели да покажемо репрезентативна дела из наше колекције и Матице српске, а неизоставна је била шидска галерија која чува дела Шумановица из тридесетих година прошлог века", изјавила је Милана Квас, управница Спомен збирке Павла Бељанског.

У три музеја, кроз три поставке, изложена су укупно 102 Шумановићева дјела.

Концепт ижлозбе у Шиду је антологија женских актова, од непроцјењиивог значаја за европску историју умјетности.

Циклус је по оквирима тог времена, у свјетској умјетности, показао да је умјетник исао у корак с најмодернијим токовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана