Izložba Save Šumanovića u rodnom Šidu

Tanjug
Foto: Tanjug

ŠID- U Galeriji "Sava Šumanović" u Šidu danas je otvorena izlozba slika tog slavnog umjetnika iz perioda između dva rata.

Izložba koja nosi naziv "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svjetska rata", deo je projekta koji je povezao Šid i Novi Sad, odnosno galeriju u Šidu i ustanove Spomen zbirku Pavla Beljanskog i Galeriju Matice srpske.

"Još jedan značaj ovog projekta je u tome što se realizuje u godini kada se obeležava osamdeseta godisnjica od stradanja Save Šumanovića i sedamdeseta godišnjica osnivanja galerije. Naša postavka je posvećena ciklusu "Šidijanke", rekla je Jovana Lakić, direktorka šidske galerije.

Izloženo je 54 djela, od toga je 35 kompozicija samog ciklusa, a njima je pridodato i deset dijela koja najavljuju ciklus, hronološki.

Tu su i dvije serije od pet dopojasnih i četiri akta u enterijeru, kojim je ciklus "Šidijanke" okončan.

"U Novom Sadu smo želeli da pokažemo reprezentativna dela iz naše kolekcije i Matice srpske, a neizostavna je bila šidska galerija koja čuva dela Šumanovica iz tridesetih godina prošlog veka", izjavila je Milana Kvas, upravnica Spomen zbirke Pavla Beljanskog.

U tri muzeja, kroz tri postavke, izložena su ukupno 102 Šumanovićeva djela.

Koncept ižlozbe u Šidu je antologija ženskih aktova, od neprocjenjiivog značaja za evropsku istoriju umjetnosti.

Ciklus je po okvirima tog vremena, u svjetskoj umjetnosti, pokazao da je umjetnik isao u korak s najmodernijim tokovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana