Нобелова награда правда за Хандкеа

Дарко Момић
Нобелова награда правда за Хандкеа

Бањалука - Аустријски писац Петер Хандке добитник је овогодишње Нобелове награде за књижевност, а ова одлука коју је данас објавила Шведска академија изазвала је праву буру и лавину коментара због Хандкеових ставова из деведесетих година прошлог вијека и његове отворене подршке бившем предсједнику Србије и СР Југославије Слободану Милошевићу.

У образложењу академије наведено је да је Хандке добио награду за “утицајан рад којим је лингвистичком инвентивношћу истраживао периферију и специфичност људског искуства”, али то је у потпуно другом плану у односу на критике којима је одлука дочекана у шведској јавности, али изнад свега на Косову и у политичком Сарајеву.

С друге стране, одлука Нобеловог комитета у српској јавности је доживљена као својеврсна правда. Познати писац из Београда Драган Великић оцијенио је да је награда дошла у праве руке.

- То је правда за Хандкеа, а што се тиче политичких реакција, свакако ће их бити - оцијенио је Великић, алудирајући на његове политичке ставове и нескривену подршку Слободану Милошевићу.

- Мислим да ће то њему пријати. Такав је човек - рекао је Великић.

Петер Хандке је почетком априла 1999. са почетком бомбардовања Југославије допутовао у Србију, у знак протеста вратио Бихнерову награду и ишчланио се из Католичке цркве.

- То као да није наша планета. Они који су бомбардовали и који су убили хиљаде људи - они не припадају ни Европи ни планети Земљи - казао је познати писац и нагласио да због свега тога осјећа “неку врсту гађења према људској врсти”.

Хандке се касније састајао и са Томиславом Николићем и током тог сусрета рекао је “да га не узбуђују критике, јер стручна јавност високо вреднује његову књижевност и то је то”.

- Више ме брине то што нико више неће да отвори причу о злочину који је Запад учинио према Србима. Готово да ми је више пријао напад организованих група које су ме чекале пред Националним театром у Ослу од тог ћутања Запада - рекао је Хандке.

Прије двије године боравио је у Новом Саду, гдје му је уручена награда “Милован Видаковић” и тада је рекао да се не каје због ставова о Србији деведесетих.

- Ја сам хтио написати оно што сам видио и осјећао тада. Немам ни кајање нити корист од свега тога - рекао је Хандке.

Он је у Србији добио и Дисову, као и награду “Момо Капор”, а изабран је и за страног члана САНУ. Добитник је великог броја међународних књижевних награда, а од јуче је власник и оне најпрестижније - Нобелове.

Олга Токарчук

 

Пољска ауторка Олга Токарчук добитница је Нобелове награде за књижевност за 2018. годину. Токарчукова је пољска књижевница, сценариста и универзитетска професорица и једна од најпревођенијих и најцјењенијих имена савремене пољске књижевности.

- Огла Токарчук је добитник Нобелове награде за наратив који енциклопедијски описује прелазак граница као суштину живота и постојања - навели су из Шведске академије, која прошле године није додијелила награду за књижевност због скандала који је довео до оставки појединих чланова Нобеловог комитета повезаних са оптужбама за ванбрачне сексуалне везе и цурење информација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана