Графичка новела “Краљеви траве” на српском језику: Убиство и одметници америчког сна

Бранислав Предојевић
Графичка новела “Краљеви траве” на српском језику: Убиство и одметници америчког сна

БЕОГРАД - Издавачка кућа “300 чуда” објавила је у својој едицији “Нови свет” први том америчког стрипа “Краљеви траве”, почевши тако издавање једног од најбољих стрипова у протеклој деценији на српском језику.

Ријеч је о правом малом ремек-дјелу америчког стрипа номинованом за награду “Ајзнер”, а које је створио сценариста Мет Кинт, док је цртеж дјело Тајлера Џенкинса и представља наставак поетике Кинтових графичких новела које се баве губитницима америчког сна. “Краљеви траве” могу се описати као модерна крими-прича о убиству која посуђује елементе фантастике и вестерна, како би испричала причу о три брата и запуштеном комаду земље који зову домом.

Кинт плете дистопијску причу која окружује насеље с приколицама којим браћа владају, а Роберт најстарији од њих држи симболички трон краља, међутим, његова прошлост га је гурнула у кошмар кајања и алкохолизма због нестанка кћерке и одласка жене. Његов бијес додатно је распламсао шерифа сусједног града, који је њен случај одбацио као случајно утапање. Ова свађа коначно досеже тачку кључања када проблематична шерифова жена побјегне у Краљевство траве, а Роберт је прими и сакрије, а његова одлука пријети да доведе до пропасти њиховог аутсајдерског краљевства.

Сам Кинт не воли прецизно класификовати сопствени рад, без обзира на то да ли ради властите пројекте за мање издаваче или сарађује са гигантима попут компанија “ДЦ” или “Марвел”.

- Волим жанровску фикцију, а одрастао сам у стриповима о суперхеројима. То ме је увело у специфичан жанр приповиједања. Осјећам се као да сам смислио заобилазни начин да испричам приче о стварним ликовима који размишљају о дубљим стварима, попут суочавања с губитком и сјећањем и протоком времена. На површини, то је досадно. То нису приче, то су само концепти и осјећаји. То је оно што желим да радим, желим да причам приче о типу који постаје усамљен и тужан је због тога, али исто тако то звучи као ужасан стрип. Не желим да читам о томе. Међутим, ако то убаците у жанр добијате узбуђење - рекао је Кинт.

Овакав ауторски приступ у комбинацији са меканим цртежом Тејлора Џенкинса, који сјајно дочарава меланхолију ликова и прашњаву атмосферу њиховог свијета, дао је у случају “Краљева траве” сјајан резултат у виду интелигентне приче, визуелно лијепе за читање, са јасним одмаком од комерцијалних стрип серијала.

Комплетан серијал оригинално је објављен 2018. године, за “Бум комикс” и скупљен је у три књиге. Први том у српском издању има 186 страна у колору у меком повезу, а “300 чуда” планира издати све три књиге у преводу, што је сјајан наставак њихових издања попут: “Гидеон фолс”, “Црна значка”, “Ројал сити”, “Дистрикт пепела” и других модерних америчких графичких новела.

Аутор

Мет Кинт важи за једног од најцјењенијих америчких стрип аутора прослављеног како сопственим радовима тако и сарадњама за велике издаваче. Рођен је 1973. године, а пробио се почетком миленијума самосталним издањима (Супершпијуни, Временски пиштољ), да би потом почео сарадњу са већим издавачима попут “Дарк Хорс” или “ДЦ”, али све вријеме ради и властите ауторске пројекте и сарадње. Заједно за Кијануом Ривсом урадио је стрип “БРЗРКР”, који је постао најкомерцијалније стрип издање у овом миленијуму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана