Доступно Предићево писмо колекционару Вујићу

Srna
Foto: Srna

БЕОГРАД - Музеј књиге и путовања Удружења "Адлигат" у Београду први пут је приказао јавности оригинално писмо славног српског сликара Уроша Предића упућено Јоци Вујићу /1863-1934/ колекционару и библиофилу, великом добротвору и власнику првог српског приватног музеја.

Писмо је приказано јуче поводом 71 године од смрти Уроша Предића /1857-1953/.

Предсједник "Адлигата" Виктор Лазић је рекао да је Предић, иако и сам скромног имовног стања, желио да помогне пријатељима, а нарочито умјетницима, па у писму поимање професора цртања из Сенте, извјесног Милутиновића, који је био премјештен у Ћуприју, удаљен од породице, бачен у непознату средину, што је Предића веома погодило.

Између редова густо писаног текста наслућује се, каже он, Предићев однос према власти која умјетника "као фудбал шора с краја на крај државе", а осјећа се и како сликар живи, јер наводи да у Београду "од мјеродавних личности не познаје никога, нити је излазио из своје повучености, тражећи везе са онима, који ведре и облаче у овој земљи".

"На три стране Предић потанко објашњава Вујићу зашто баш њега моли за помоћ и верујем да ће ово писмо допринети да још боље сагледамо живот славног сликара, али и целог једног времена", рекао је Лазић.

Предић је урадио и познати портрет Јоце Вујића, а у "Адлигату" су изложене Вујићеве наочаре за читање које су приказане на Предићевом портрету Вујића и које је славни велепосједник вјероватно користио и док је читао Урошево писмо.

Писмо је поклонио насљедник Јоце Вујића, професор Земунске гимназије у пензији, Василије Винце Вујић са супругом, књижевницом Тањом Крагујевић.

У "Адлигатовом" Музеју књиге и путовања налази се значајна збирка архивске грађе Уроша Предића – чак 1.700 дописница и докумената, а истичу се дописнице које су написали Лаза Костић, Богдан Дунђерски, Паја Јовановић, Стеван Сремац као и више од 80 дописница које је славни сликар упутио својој породици из разних крајева Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана