Дефинисали југословенску авангарду

Г.С.
Дефинисали југословенску авангарду

БЕОГРАД - Умјетници Марина Абрамовић, Драгољуб Раша Тодосијевић, Сања Ивековић, Младен Стилиновић, Томислав Готовац, Богданка Познановић, Славко Матковић и Каталин Ладик нашли су се у избору британског магазина “Widewalls” као умјетници из региона који су пресудно утицали на развој посљератне југословенске авангарде.

Уредници магазина “Widewalls” указали су да је послије Другог свјетског рата нова идеолошка матрица донијела и нову генерацију умјетника који су наставили да експериментишу, нарочито послије 1948. године.

 - Будући да је Југославија била једина социјалистичка земља ван Гвоздене завјесе, а самим тим и отворена према Западу, локални умјетници били су упознати са водећим глобалним тенденцијама у филму, позоришту и другим умјетничким пољима - наведено је у магазину “Widewalls”.

Издвојено је то да су се многи ствараоци развијали око тадашњих културних центара, изражавајући се у различитим медијима и представљајући радове изван институција у јавном простору.

- Организовали су изложбе и излагали, пре свега у Београду, Загребу, Новом Саду, Суботици и Љубљани, али и у међународном контексту - нагласили су из овог магазина и додали да би те умјетничке праксе могле бити описане и као југословенски одговор на концептуалну и неоавангардну умјетност. (Агенције)

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана