Definisali jugoslovensku avangardu

G.S.
Definisali jugoslovensku avangardu

BEOGRAD - Umjetnici Marina Abramović, Dragoljub Raša Todosijević, Sanja Iveković, Mladen Stilinović, Tomislav Gotovac, Bogdanka Poznanović, Slavko Matković i Katalin Ladik našli su se u izboru britanskog magazina “Widewalls” kao umjetnici iz regiona koji su presudno uticali na razvoj posljeratne jugoslovenske avangarde.

Urednici magazina “Widewalls” ukazali su da je poslije Drugog svjetskog rata nova ideološka matrica donijela i novu generaciju umjetnika koji su nastavili da eksperimentišu, naročito poslije 1948. godine.

 - Budući da je Jugoslavija bila jedina socijalistička zemlja van Gvozdene zavjese, a samim tim i otvorena prema Zapadu, lokalni umjetnici bili su upoznati sa vodećim globalnim tendencijama u filmu, pozorištu i drugim umjetničkim poljima - navedeno je u magazinu “Widewalls”.

Izdvojeno je to da su se mnogi stvaraoci razvijali oko tadašnjih kulturnih centara, izražavajući se u različitim medijima i predstavljajući radove izvan institucija u javnom prostoru.

- Organizovali su izložbe i izlagali, pre svega u Beogradu, Zagrebu, Novom Sadu, Subotici i Ljubljani, ali i u međunarodnom kontekstu - naglasili su iz ovog magazina i dodali da bi te umjetničke prakse mogle biti opisane i kao jugoslovenski odgovor na konceptualnu i neoavangardnu umjetnost. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana