“Богородичина црква у Паризу” ускоро као стрип на српском језику

Миланка Митрић/агенције
“Богородичина црква у Паризу” ускоро као стрип на српском језику

БАЊАЛУКА - “Богородичина црква у Паризу” једно је од најпознатијих дјела Виктора Игоа, али и једно од најважнијих у историји свјетске књижевности, те и једно од дјела која су од настанка доживјела различите облике адаптација.

Након филмова, серија, стрипова, анимираних остварења и балета, на француско, али и на српско тржиште стиже луксузно стрип издање, најновија адаптација ове приче, а и француски и српски издавач најављују ово дјело девете умјетности као књижевног горостаса за катедралу стрип-романа.

Стрип ће бити објављен у издању “Чаробне књиге” у едицији “Стари континент”.

- Сви смо знали да је Виктор Иго велики хуманиста, а читајући изнова “Богородичину цркву у Паризу” откривамо у њему панкера! Забавног оспораваоца и анархисту! Не само да нас ова епопеја баца с висине од пет векова усред средњовековног Париза у мрачно и немилосрдно друштво у ком владају ломача, предрасуде и мржња према јеретицима него и у фасцинантни декор кроз који нам Иго нуди причу узбудљиве модерности - стоји у најави издавача.

Како је познато, у сржи саме приче  су Квазимодо, млада дјевојка Есмералда и грабљивци који кидишу на њу, али и Богородичина црква као осовина, тотемско здање око ког гравитирају сви протагонисти и ткају велику и нијему завјеру таме.

- Након успеха “Дракуле”, а онда и “Франкенштајна”, Жорж Бес се враћа с најмаркантнијом фигуром француске књижевности. Удруживши се са игоовским дахом и духом, нуди нам величанствену историјску, епску и романтичну фреску која одаје почаст богатству оригиналног дела. Бес се хвата у коштац с митом као што нико пре њега није урадио, са својим маестралним графизмом и црно-белом техником која има моћ да очара једнако као Есмералдин поглед - наводи издавач и додаје да је пред читаоцима велики спектакл изузетне снаге, раскоши и интензитета у ком препознајемо легендарне књижевне ликове.

Готски роман “Богородичина црква у Паризу” Виктора Игоа први пут је објављен 1831. године, а настао је инспирисан грађевином Богородичине цркве у Паризу и класик је француске књижевности.

Бес

Жорж Бес је стрип аутор и стрип умјетник који је најпознатији по сарадњи са режисером Алехандром Ходоровским, с којим ради од 1986. године. Каријеру је почео у Шведској, гдје је радио илустрације за шведски “Мад” магазин, а најпознатији серијал на којем је радио од 1976. године је “Фантом”. Француско-белгијску фазу каријере почео је 1986. године, када је упознао Ходоровског, а од 1999. почео је да ради са Милом Манаром и Клер Вендлинг. Серијал адаптација познатих свјетских дјела започео је ове године објавом “Дракуле” и “Франкенштајна”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана