Активисткиње супом полиле Монеово "Прољеће" (VIDEO)

Танјуг
Активисткиње супом полиле Монеово "Прољеће" (VIDEO)

ЛИОН - Двије активисткиње еколошког покрета „Рипосте Алиментаире” бациле су супу на слику "Прољеће" Клода Монеа, изложену у Музеју лијепих умјетности у Лиону, у ''знак протеста против климатске кризе''.

-Ово прољеће ће нам остати једино ако не реагујемо. Шта ће сликати наши будући умјетници? О чему ћемо сањати ако више не буде прољећа? -скандирале су активисткиње након што су слику, која је била заштићена стаклом, полиле супом.

Инцидент је снимио и на друштвеним мрежама емитовао "Рипосте Алиментаире", преноси БФМ ТВ.

-Овом акцијом „Рипосте Алиментаире“ жели да подигне свијест о надолазећој климатској и друштвеној кризи. Умјетност је најљепша почаст животу. Ми волимо умјетност. Али наши будући умјетници више неће имати шта да сликају на спаљеној планети. Неће више сањати, у свијету вишеструких сукоба. Морамо се сада пробудити и одупријети се. За љепоту умјетности и за живот - тврди се у саопштењу тог покрета и поручује да „још увијек постоји избор“.

Младе жене, старости око двадесет година, ухапшене су, а Музеј лијепих умјетности у Лиону најавио је да ће поднијети тужбу.

- Ове суботе, 10. фебруара у 15.30, слика Клода Монеа, „Прољеће“, била је предмет вандалског акта - саопштио је Музеј лијепих умјетности.

Градоначелник Лиона Грегори Дусе, осудио је на платформи Икс „акцију предузету против Монеове слике“ и увјерио музејске тимове у своју подршку.

- С обзиром на климатску ванредну ситуацију, анксиозност је легитимна. Ми ћемо на то реаговати одлучном акцијом. Ови поступци су контрапродуктивни за поруку коју активисти желе да пошаљу. Зато осуђујем ове радње. Слику ће прегледати рестауратор, не знамо да ли је оштећена. Заштитно стакло није водоотпорно као код Мона Лизе - истакао је градоначелник. Музеј и град планирају да поднесу жалбу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана