Затворен Сајам књига у Андрићграду

Срна
Затворен Сајам књига у Андрићграду

Вишеград - Уручивањем награда у Андрићграду вечерас је затворен 4. Сајам књига.

Награда за издавачки подухват године у Републици Српској додијељена за “Књигу Петра Кочића”, коју је приредио Душко Певуља, а објавио Завод за уџбенике и наставна средства из Источног Новог Сарајева.

Награда за издавачки подухват године у Србији додијељена је за књигу “Косово и Метохија у политици великих сила 1896−1908” Весне Зарковић, чији је издавач Институт за српску културу из Приштине са пребивалиштем у Лепосавићу.

Специјалну награду Сајма књига у Андрићграду добила је књига “Истрага предака” српског пјесника и есејисте Ивана Негришорца, која представља удружени издавачки подухват Књижевне задруге српског националног вијећа и Фондације “Група север”.

Награде је додијелио писац Горан Петровић, који је добитник Велике награде Иво Андрић.

“Ово је први пут да затварам сајам књига. Симболички гледано сајмове књиге не треба ни отварати, ни затварати. Они морају да буду увек уз нас. Отворити књигу и затворити књигу не значи ништа, осим ако се она не чита са разумевањем и поново је читамо зато што налазимо нешто што нам је потребно у животу, због чега опстајемо”, истакао је Петровић.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево Раде Ристовић рекао је да је Завод до сада добио више престижних награда, на шта су поносни, а присутни су на многобројним сајмовима.

Књижевник Милан Ружић, који је учествовао у организацији Сајма, рекао је да су програмом предвидјели промоцију књига различитог жанра.

Он је указао да Сајам јесте приведен крају, али не и мисија Андрићевог института као научне установе, која за циљ има културно уздизање, полемички приступ савременим и свевременим темама из било које области.

“Андрићев институт може да вам обећа да ћете овде увек моћи да се склоните од ријалитизације друштва, некултуре и навале прогонитеља уметности и науке”, истакао је Ружић.

Он је подсјетио да је Андрићев институт током трајања Сајма књига у Андрићграду поново био домаћин студентима књижевности са универзитета из Републике Српске и Србије.

Сајам је отворио француски писац Јозеф Понтис, у уторак 2. јула, а земља гост је била Француска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана