У Београду почели "Дани Ћирила и Методија"

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД- Традиционална манифестација Удружења књижевника Србије "Дани Ћирила и Методија" почела је вечерас у Београду Академијом захвалности светим словенским равноапостолима.

Учесницима, писцима из Републике Српске, Србије и њиховим колегама из осталих земаља, бесједом су се обратили писци Видак М. Масловарић, те Душко М. Петровић, који је подсјетио на живот и дјело Ћирила и Методија, њихову мисију међу Словенима, увођење словенског језика у црквени живот, те говорио о глагољици, а посебно о српској ћирилици као посљедњем изданку Ћириловог дјела.

Петровић је примијетио како, на велику жалост, и неки Срби данас користе латинско писмо и указао да је један од разлога био и тај што је, у областима које су биле под аустроугарском окупацијом, то била обавеза.

Он је оцијенио да је прошле године усвојени Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма остао непримијењен.

"Често се чује како је `велико богатство знати и латиницу и ћирилицу`. Јесте, али једно је знати писма других народа и језика и у одређеним их приликама користити, а нешто сасвим друго цео живот писати туђим писмом", указао је Петровић.

Он је подсјетио на ријечи владике Николаја Жичког и Охридског, који је истакао да одбацити ћирилицу значи одбацити половину православља, огорчити српски народ и навући проклетство од Светог Саве, те позвао "српску господу" да, "ако су учени, буду и паметни".

Пјесникиња из Републике Српске Тања Спасојевић, која други пут учествује на манифестацији, рекла је Срни да су оваква сусретања веома важна.

"Важно је да се дружимо, виђамо, да чувамо наш језик, писменост, културу, историју и да одржавамо пријатељске везе и односе", навела је Спасојевићева, која је објавила већ двије збирке поезије.

Писце ће сутра примити шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, а претходно ће српски писци и њихови гости из Русије, Бугарске, Сјеверне Македоније, Словачке, Словеније, Републике Српске и Црне Горе, заједно са представницима града Београда и амбасада словенских земаља, положити цвијеће на споменик Светим Ћирилу у Методију у Парку Ћирила и Методија.

Сутра ће бити одржана и духовна трибина "Ћирило и Методије у свом и у нашем времену", а потом је предвиђен обилазак Калемегдана и Богородичине цркве Ружице уз пригодан књижевни програм.

Дванаеста међународна књижевна манифестација "Дани Ћирила и Методија" завршиће се у сриједу, 25. маја.

Представништво Републике Српске у Србији подржава ову књижевну манифестацију од 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана