Топ листа 20 најтраженијих књига Лагуне у 2020.

Танјуг
Foto: Илустрација

Једна од најуспешнијих издавачких кућа "Лагуна" из Београда објавила је списак од 20 својих најтраженијих књига за претходну 2020. годину, гдје убедљиво прво место заузима „Неки други живот" Јелене Бачић Алимпић.

Већ шесту годину заредом најтраженији су романи Бачић Алимпић, овога пута њен нови наслов, а чак 10 књига домаћих аутора нашле су се на годишњој топ-листи, што потврђује чињеницу да читаоци у Србији заиста воле дјела српских писаца.

Друго мјесто на листи заузимају „Узнемирени људи" Фредрика Бакмана, а треће мјесто за кратко вријеме бестселер "Ђубре" Марка Видојковића.

Четврта позиција припада дјелу "Моравска ноћ" Петера Хандкеа, затим поново Бакман са хит романом „Човек по имену Уве", као и „Замалек" Дејана Тиага-Станковића, а на листи најпродаванијих наслова су и „Српске земље пре Немањића-од 7. до 10. века", Марка Алексића, „И гроб и роб", Вука Драшковића, „Служба", Горана Живаљевића.

Годишњи преглед Лагуниних хитова представља и дело „Сапијенс: Кратка историја човечанства" Јувала Ноа Харарија, „Дукат за Лађара" Дејана Стојиљковића, „Медведград" Ф. Бакмана, „Београд кроз кључаонице 100 кућа", Ненада Новака Стефановића, „До виђења!" Живојина Петровића, „Е, заболе ме - Суптилна уметност живљења" Марка Мансона.

Последњих пет књига на топ листи од 20 најтраженијих издања су и - „Сунчева сестра", Лусинде Рајли, „Краљевство" Јуа Несбеа (популарни норвешки писац трилера), „Велики пад" и „Кратко писмо за дуги растанак" поново од Хандкеа, као и „Химерина крв: роман о Дучићу" Славише Павловића.

Најчитанији страни писци у нашој земљи су дефинитивно Фредрик Бакман који има чак три књиге на топ-листи, и свакако је књижевно откриће и тријумф од 2019. године, баш као и Петер Хандке, најомиљењи страни нобеловац у Србији.

Како најављују из Лагуне, у 2021. години читаоце очекују нови хитови домаће и стране књижевности.

Током јануара стиже књига „М. Син века", Антонија Скуратија, „Приручник о сликању и писању" Жозеа Сарамага, први пут у преводу на српски, али и познати наслов „Живот на нашој планети" Дејвида Атенбороа, аутора ББЦ серија „Планета Земља" и „Жива планета".

Од домаћих аутора ускоро ће се појавити у књижарама „Аустријанка" Зорана Милекића и роман „Да је боље, не би ваљало" Бојана Љубеновића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана