Теслин живот увијек инспирација и путоказ

Илијана Божић
Теслин живот увијек инспирација и путоказ

БАЊАЛУКА - Људе су одувијек привлачиле књиге о животима славних и успјешних личности, јер оне показују како су размишљали велики умови, али и доказују да је снове могуће остварити.

Књиге које говоре о путу којим су ишли неки изванредни људи, које откривају њихове идеје, мисли и поступке који су обиљежили историју су инспиративне јер могу да подстакну човјека на даљи развој и успјех у области којом је одлучио да се бави.

Да биографије и аутобиографије познатих личности читаоци често читају потврдио нам је Саша Леви, библиотекар на Информативно-позајмном одјељењу у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске. Он је за “Глас Српске” истакао да се оваква дјела траже на дневном нивоу, али и да су међу најчитанијима све биографије Николе Тесле које су посебно инспиративне.

- Људи траже биографије познатих личности наше и свјетске историје. Готово увијек су тражене биографије личности које су недавно преминуле или су директно умијешане у актуелне свјетске токове - рекао је Леви.

Он је истакао да се читају биографије познатих музичара и бендова међу којима се издвајају Ђорђе Балашевић, Џенис Џоплин, група “Квин”, Боб Дилан, Елвис, Џон Ленон, Ентони Кидис, Маги и Милан Младеновић ЕКВ, те Дејвид Боуви, “Металика” и “Ролингстонс”.

- Читаоцима су занимљиве биографије српских владара и војсковођа кроз историју, али и биографије глумица и глумаца, а посебно животи Мире Фурлан, Небојше Глоговца, Ружице Сокић и Оливере Катарине. Подједнако се траже и биографије Павла Вујисића и Бруса Лија, али и мемоари Раде Шербеџије, Бекима Фехмиуа, Жарка Лаушевића и Нелета Карајлића - казао је Леви.

Додао је да су тражени и мемоари истакнутих личности и писаца као што су Винстон Черчил, Александар Солжењицин и Агата Кристи.

Све набројане књиге казују нам да људи воле да прочитају литературу која дубље задире у човјека, књиге у којима аутори пишу о људским мотивима, врлинама, недостацима и проблемима, али и о начинима на који су се ти велики људи борили са потешкоћама и осјећањима.

Човјек одувијек тражи путоказе, знакове крај пута који ће га усмјерити и помоћи му да дође до циља који је себи зацртао. Стога нас не треба зачудити што читаоци узимају и романсиране биографије свјетских владара кроз историју.

Саша Леви је потврдио да људи посуђују из библиотеке биографије владара, а посебно је издвојио романе о династији Романов.

- Такође, тражене су и романсиране биографије Војиславе Латковић, едиција “Знамените жене у вртлогу историје”, али и књиге о животима познатих сликара, истакнутих државника, као и биографије писаца као што су Драгослав Михаиловић и Чарлс Буковски - закључио је Леви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана