Светиславу Басари уручена НИН-ова награда

Танјуг
Foto: Танјуг

Виртуелна церемонија додјељивања 67. НИН-ове награде лауреату Светиславу Басари за роман године "Контраендорфин" (Лагуна, 2020) одржана је данас преко Зум платформе и Фејсбук странице НИН-а.

Најпрестижнија награда за роман обиљежила је тиме 67 година, а НИН 86. рођендан, односно пуних 70 година од када је након паузе поново кренуо да излази 1951. године.

Награду је уручио Саша Илић, прошлогодишњи добитник НИН-ове награде за роман "Пас и контрабас".

- Контраендрофин је написан тенденциозно да буде шок бомба за једно учмало стање духа које пустоши ову земљу већ 150 година, и како видимо по реакцијама сумрачних створења из удружених организација удруженог нерада, бомба је погодила центар - изјавио је Светислав Басара примајући награду.

Тиме се писац осрвнуо на јавне нападе, провокације и прозивке Удружења књижевника Србије који су се негативно изразили о награђеном роману, оспоравајући његов квалитет, а напади су се у медијима ређали од тренутка када је објављен лауреат НИН-ове награде 25. јануара.

Тада је жири у саставу Теофил Панчић (предсједник), Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић на завршној сједници одлучио да Басарино дјело освоји награду.

Одлука није била једногласна, а образложење је прочитао Иван Миленковић наводећи да је "стварност за велике писце тек складиште из којег узимају материјал како би га затим у својој алхемијској радионици преобразили на такав начин да постане стварнији, трајнији од стварности саме".

Жири је записао како "аутор купи имена из складишта стварности као што је Иво Андрић и та имена постају елементи игре у чија правила писац настоји да проникне".

- Басара не ствара ликове који су условљени својом психичком конституцијом, он не описује њихове животе онако како су се они одвијали у стварности, и не настоји да проникне у њихове судбине, јер судбина је прича, а Басару прича не занима. Он барата ликовима као шаховским фигурама по унапријед утврђеним правилима. Једини услов без којег нема писања је слобода да се пише. Басара пише као нико други на овом језику, зато је Контраендорфин велика књига српске књижевности и српског језика - закључује се у саопштењу жирија.

НИН-ова награда за личност године отишла је у руке инфектологу Лејли Ћеранић, која ради у Општој болници у Новом Пазару, а остала је једини специјалиста на Инфективном одјељењу у јуну 2020. године, током напете ситуације са пендемијом ковида 19.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана