Селимиру Радуловићу награда "Меша Селимовић"

Срна
Селимиру Радуловићу награда "Меша Селимовић"

БЕОГРАД - Селимир Радуловић добитник је награде "Меша Селимовић", а ово признање "Вечерњих новости" припало му је за збирку поезије "Запис на стубу, јерусалимском" у издању "Лагуне", саопштио је данас у Вуковој задужбини у Београду предсједик жирија Драган Богутовић.

Ова књига добила је највише гласова великог жирија јер је од 59 критичара, теоретичара и историчара књижевности 28 гласало за његово дјело.

Радуловић, који је истакнути српски пјесник, антологичар и садашњи управник Библиотеке Матице српске, захвалио је свом издавачу, сарадницима који су написали предговор и поговор, члановима жирија и свим колегама који су се бавили његовим дјелом.

"Радостан је и пун части овај трен кад стајем под Мешину заставу", истакао је Радуловић.

Он је истакао да је пјесма као и молитва и дисање - чине човјека живим.

"И, не само то. И песма се, ако је песма, као и молитва, може назвати очима и крилима душе", рекао је Радуловић, којем ће награда бити уручена у наредном периоду на Косанчићевом венцу у Београду, на мјесту некадашње Народне библиотеке Србије.

Радуловић је до сада објавио осам књига поезије, а за свој књижевни рад добио је бројне награде, укључујући "Кочићево перо", "Змајеву награду" и Повељу за животно дјело Удружења књижевника Србије.

Он је обављао и функцију директора Културног центра Новог Сада, био је предсједник Друштва књижевника Војводине и директор "Стеријиног позорја", а сада је управник Библиотеке Матице српске.

Радуловић је потпредсједник Удружења књижевника Србије, члан Управног одбора Матице српске и предсједник Управног одбора Српског народног позоришта у Новом Саду.

Награда "Меша Селимовић" је годишња књижевна награда коју додјељују дневне новине "Вечерње новости" и Удружење издавача и књижара Србије.

Награда је установљена 1988. године, а састоји се од рељефа са ликом Меше Селимовића, рада академског умјетника Мирослава Савића, повеље и новчане награде од 200.000 динара (око 1.700 евра).

Овом наградом окитили су се књижевни великани попут Добрице Ћосића, Рајка Петрова Нога, Антонија Исаковића, Слободана Селенића, Радослава Братића и Светлане Велмар Јанковић.

Прошлогодишњи лауреат је Небојша Лапчевић, којем је признање додијељено за збирку поезије "Филателист".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана