Шекспирова “Прва збирка” продата за 9,98 милиона долара

Срна
Шекспирова “Прва збирка” продата за 9,98 милиона долара

Њујорк - Једна од првих штампаних колекција драма Вилијама Шекспира продата је на аукцији у Њујорку за 9,98 милиона долара.

Књига “Прва збирка” штампана је 1623. године и вјерује се да је ријеч о једној од првих колекција драма овог писца. Постоји само шест примјерака “Прве збирке” и све су у приватном власништву.

Овај примјерак продат је на “Кристијевој” аукцији, а цијена која је постигнута представља нови рекорд за књижевна дјела, пренио је АП.

Сабране драме издали су Шекспирови пријатељи Џон Хеминг и Хенри Кондел послије његове смрти 1616. године, објавила је аукцијска кућа.

Збирка садржи драме “Магбет”, “Дванаеста ноћ”, “Мјера за мјеру” и “Јулије Цезар”.

“Кристи је одушевљен јер је постављен нови свјетски аукцијски рекорд не само за радове Вилијама Шекспира, неко и за било које литерарно дјело”, изјавила је Маргарет Форд из ове издавачке куће.

Књигу је купио Стивен Левентејл путем телефонске понуде.

Он је рекао да је Шекспир “без икаквог поређења највећи писац енглеске књижевности и један од најважнијих културних утицаја у читавој историји”.

Левентејл је рекао да је почаствован тиме што је купио примјерак најважније збирке драма која је икада објављена и да је ријеч о “епохалном издању”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана