“Сатански стихови” још провоцирају

Данко Кузмановић
“Сатански стихови” још провоцирају

Бањалука - Индијско-британски писац Салман Ружди данас пуни 71 годину. Славу и популарност стекао је због једне књиге коју је написао, а која га је лансирала у сам врх свјетске књижевности. Књига “Сатански стихови”, написана 1988, донијела му је огроман успјех и несносан терет.

Управо због те књиге је још омражен међу бројним муслиманима, чак 29 година након што је на њега бачена фетва (позив на убиство). Тадашњи ирански духовни вођа Хомеини је лично 1989. године издао фетву, осуђујући Руждија и његово дјело. Суочен с пријетњама смрћу и у самој Британији, у коју је побјегао након проглашења фетве, Ружди се уз помоћ тамошње владе и полиције скривао готово читаву деценију. Након година скривања Ружди ни данас не смије да крочи на тло родне Индије.

Рођен је у муслиманској породици средњег слоја у Мумбају. Школовао се најприје у Мумбају, а потом у Енглеској на Кембриџу, гдје је 1968. године дипломирао историју.

Његов књижевни стил критичари најчешће називају магичним реализмом. Повезаности, расцјепи и миграције између Истока и Запада представљају основу његовог стваралаштва. Инспирацију за своја дјела проналази у индијској традицији, култури и митологији, те у европској прози, у дјелима Сервантеса, Гогоља, Дикенса, Булгакова и Граса. Његова дјела преведена су на више од 40 свјетских језика, а међу најпознатијима су: “Дјеца поноћи”, “Сатански стихови”, “Харун и море прича”, “Гримус”, “Срамота”, “Бијес”, “Исток, Запад”, “Чаробница из Фиренце” и друга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана