Ристић: Цезар није изговорио "Коцка је бачена"

Танјуг
Foto: Википедија

БЕОГРАД - Да ли је Цезар рекао "Коцка је бачена", шта се догодило са Чегевариним тијелом, да ли је Марија Антонаета изговорила "Ако немају хљеба нека једу колаче", ко је заправо први стигао до Америке, само су неке од историјских недоумица које у својој књизи "Легенде светске историје" отклања историчар Дејан Ристић.

Послије великог успјеха књига "Митови српске историје" и "Заблуде српске историје", Ристић у новој књизи анализира "провјерена" историјска знања великог броја људи у Србији, која се временом претварају у стереоптипе и извратања историјске фактографије.

Ристић за Танјуг каже да књига "Легенде светске историје" у издању "Вукотић Медиа" представља завршно поглавље научно-популарне трилогије.

"Искорачио сам у свет како би показао да и светска историја попут наше обилује различитим заблудама које су имале изузетан утицај на војне, привредне и културолошке процесе у историји човечанства. Желео сам да подсетим на многе ''истине'' које се данас представљају као историјске чињенице, а реч је заправо о историјским заблудама које су добрано формирале европску културу и цивилизацију", рекао је Ристић.

Како каже, у књизи је изнио чињенице које су доступне сваком студенту Одељења за историју Филозофског факултета у Београду.

"Већина људи на свету је убеђена да је Цезар изговорио ''Коцка је бачена'', али заправо не постоји ниједан релевантан извор да се то догодило. Та реченица је приписана Цезару неколико векова након његове смрти", навео је он.

Сви знају за, каже, за изјаву несрећне француске краљице Марије Антоанете која је остала без главе убрзо након Француске буржоаске револуције.

"Постало је опште место историјских заблуда на светском нивоу да је она поручила изгладнелом народу да једе колаче, ако нема хлеба. Наравно, она никада није тако нешто изговорила већ јој је та изјава приписана 50 година након погубљења", рекао је Ристић.

Указује и да су Викинзи 400 година прије Колумба стигли до Америке, иако то већина људи не може да ни да замисли као историјску чињеницу.

У новој Ристићевој књизи читаоци ће, међу 20 обрађених тема, пронаћи историјске истине о правом идентитету твораца античких епова "Илијада и Одисеја", судбини Хитлера на крају Другог свјетског рата, начину на које је третирано Чегеварино тијело након егзекуције, постојању женског Папе...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана