Почели књижевни сусрети “Симеон Милутиновић Сарајлија”

Srna
Почели књижевни сусрети “Симеон Милутиновић Сарајлија”

ИСТОЧНА ИЛИЏА-У Источној Илиџи вечерас су почели међународни књижевни сусрети "Симеон Милутиновић Сарајлија" с циљем указивања на значај његовог рада, као и да се ученицима основних школа приближи књижевност.

Пјесник Благоје Баковић каже да први пут учествује на овој манифестацији и да то за њега представља велику част.

"Ово је тек друга година да се манифестација одржава, али вјерујем да ће постати традиционална. Сима Милутиновић Сарајлија није само историјска личност о којој смо учили и за коју знамо шта је урадио за српски род. Имали смо привилегију да Сима буде учитељ Петра Другог Петровића Његоша, а језик српски је имао привилигију да Његош пише на том језику", истакао је Баковић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да су међународни књижевни сусрети "Симеон Милутиновић Сарајлија" значајна културна манифестација за ову локалну заједницу, али и много шире.

"Сигуран сам да ће манифестација брзо прерасти оквире општине. О Симеону Милутиновићу се мало зна и ово је прилика да његов значај у стварању српског језика и књижевности, његов живот и рад буду додатно истакнути", рекао је Божовић и додао да је општина другу годину заредом генерални спонзор и покровитељ ове манифестације.

Божидар Новаковић, вршилац дужности директора Центра за културу и информисање Источна Илиџа који је организатор књижевних сусрета, рекао је новинарима да су ове године припремили знатно богатији и разноврснији програм него прошле.

"Са нама је вечерас књижевник Благоје Баковић који је написао више од 70 књига. Ту су и професори Јелена Јањић из Бањалуке и Радмило Маројевић из Београда. Они сигурно најбоље познају рад и дјело Симеона Милутиновића и сигурно ћемо чути нешто ново и ове године што нисмо знали о овом пјеснику", истакао је Новаковић.

Он је рекао да је значајно и то што ће у програм манифестације бити укључени основци са подручја Источне Илиџе који ће се представити у рецитаторском такмичењу.

Новаковић је додао да је вечерас полуфинално, а сутра финално вече и троје најбољих ученика ће добити новчане награде, а за све учеснике су предвиђени пригодни поклони.

Сутра, другог дана манифестације, предвиђено је пјесничко вече Горана Врачара и Јелене Глишић, а потом финале рецитаторског такмичења дјеце из три основне школе са подручја Источне Илиџе.

Српски пјесник и учитељ Симеон Сима Милутиновић Сарајлија рођен је у Сарајеву 3. октобра 1791. године, а преминуо у Београду 30. децембра 1847. године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана