Хандке: Литература има јаку везу с инатом и бијесом, али никада са мржњом

Срна
Хандке: Литература има јаку везу с инатом и бијесом, али никада са мржњом

ВИШЕГРАД - Добитник Нобелове награде за књижевност и "Велике награде Иво Андрић" Петер Хандке истакао је да литература има јаку везу с инатом и бијесом, али никада с мржњом и то је велика разлика.

"Ови страшни ратови који су се догодили на Балкану, ма колико то апсурдно звучало, донијели су и нешто добро. Први пут сам у животу од ријечи до ријечи ишчитао дјела Ива Андрића", рекао је Хандке на церемонији додјеле "Велике награде Ива Андрића".

Према његовим ријечима, Андрић је можда посљедњи писац из 20. вијека са епском енергијом Балзака и Флобера, а можда и Стендала.

"Андрић је имао то нешто Стендалово, јако и моћно, али ипак њежно. Он је био као мало дијете, и несрећно, поготово ноћу...", рекао је Хандке.

Он је исказао захвалност и књижевним великанима попут Меше Селимовића, Милоша Црњанског...

"Убијеђен сам да без обзира на све наше разлике, били ми Срби, православци, хришћани или муслимани, веома је важно да култура, књижевност, боје, тонови, музика споје и спајају људе. Ја и даље тврдим да и људи који живе на Косову и Метохији, који живе у БиХ и другим дијеловима региона треба да нађу нешто што их спаја и да разговарају", поручио је Хандке из Андрићграда.

Он је навео да је раније долазио на море у бившу Југославију, а да је захваљујући "том ужасу" ушао и у унутрашњост, гдје нема мора, али постоје ријеке попут Дрине и град Вишеград.

Петеру Хандкеу уручена "Велика награда Иво Андрић"

Добитнику Нобелове награде за књижевност Петеру Хандкеу данас је у Андрићграду уручена "Велика награда Иво Андрић", коју му је на тргу испред Андрићевог института уручио прослављени српски и свјетски редитељ Емир Кустурица.

"Хвала ти, брате, хвала ти, брате, и хвала ти, брате", кратко и јасно је поручио Кустурица.

Хандке је добитник "Велике награде Иво Андрић" Андрићевог института у Андрићграду за најбољу књигу објављену у Србији или Републици Српској током 2020. године "Други мач - Мајска повест".

Ова награда уручује се на Светог Саву у Андрићграду, али је ове године свечана церемонија одгођено због епидемиолошке ситуације.

Хандке је данас боравио у Републици Српској, а српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је јуче Срни да ову посјету доживљава као велику част, јер према овом нобеловцу српски народ гаји посебна осјећања и поштовање.

Уочи уручења награде, уприличен је округли сто на којем су о књижевном стваралаштву и значају дјела Петера Хандкеа говорили Кустурица и двадесетак академика и књижевника.

Велики аустријски писац, инострани члан Српске академије наука и уметности /САНУ/, нобеловац Петер Хандке рођен је 6. децембра 1942. године.

Добитник је Нобелове награде за књижевност 2019. године.

Његова најпознатија дјела су: "Голманов страх од пенала", "Кратко писмо за дуго растајање", "Љеворука жена", драмски комад "Каспар", збирка поезије "Унутрашњи свијет спољашњег свијета унутрашњег свијета".

Књига "Спори повратак кући", "Понављање", "Још једанпут за Тукидида", "Зимско путовање до ријека Дунава, Саве, Дрине и Мораве" или "Правда за Србију", "Моравска ноћ", "Велики пад"...

Хандке је 1. новембра 2012. године изабран за иностраног члана САНУ. Повеља о чланству уручена му је 9. априла 2013. године.

Он је 29. маја 2013. године добио посебну плакету 50. "Дисовог пролећа" и том приликом превео пјесму српског пјесника Владислава Петковића Диса "Можда спава" на њемачки језик, а рукопис поклонио градској библиотеци у Чачку.

Хандкеу уручена титула почасног доктора наука Универзитета у Источном Сарајеву

 

Нобеловцу Петеру Хандкеу данас је у Андрићграду уручена титула почасног доктора наука Универзитета у Источном Сарајеву и Повеља општине Вишеград.
Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да је на сједници Сената Хандке једногласно предложен за почасног доктора наука Универзитета у Источном Сарајеву за заслуге у области културе, умјетности, ставралаштва, али и истине о српском народу.

"У име 9.000 студената, свих запослених на Универзитету честитам на признању. Хвала Вам за истину коју сте изговорили о нашем српском народу. Желимо Вам добро здравље и још много добрих књига", истакао је Кулић.

Повељу општине Вишеград нобеловцу је уручио начелник Младен Ђуревић у име свих Вишеграђана.

Ђуревић је рекао да је ово Повеља града за изузетну посвећеност српском народу, Вишеграду и стваралаштву.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана