Отворен Сајам књига у Андрићграду

Срна
Отворен Сајам књига у Андрићграду

Вишеград - Француски писац Јозеф Понтис отворио је у Андрићевом институту у Андрићграду Четврти сајам књига.

“Постоји дуга историја веза Француске и Србије и веома сам потресен што учествујем у тој традицији. Само за мјесец дана моја књига доживјела је велики успјех у Француској и није било лако издвојити тренутак да вас посјетим”, рекао је Понтис.

Он каже да су му сви рекли, када је добио позив прослављеног режисера Емира Кустурице, да је тај човјек - легенда.

“Мало је рећи да ми цијенимо његов рад. Његово дјело је дјело колективног насљеђа и Француске, не само Србије”, рекао је Понтис.

Он је истакао да не може да прави разлику између књига и филма који су обиљежили његов живот.

“Очекивао сам да дођем на Сајам књига, а не да га отворим. Живот је велико чудо и имам утисак да сам дио филма и да знам ко је режисер”, нагласио је Понтис у обраћању званицама, отворивши Сајам књига.

Директор Андрићевог института Емир Кустурица рекао је да се у овом низу од краја маја до 15. јула једна за другом измјењују манифестације које “ору дубоко” и које покушавају да пред очи изнесу на оно што је важно.

“Идеја о активирању културе у нашем времену доживљава пад који је испровоциран технологијом и који је још касних деведесетих година прошлог вијека назван научном културом јер је корпоративан капитализам тражио да се пониште разлике између људи и да се у таквом процесу националне културе избришу и да нестану”, рекао је Кустурица.

Он каже да су људи данас свједоци времена у коме култура представља много мање него што је некада.

“Управо као што нас главни завјет подсјећа да ванматеријално дјелујемо и да у недавно насталој држави Републици Српској одржимо тон онога што је немогуће избјећи, а то је наша културна прошлост”, истакао је Кустурица.

Он је навео да је постављање Андрићграда служило културној сврси, те изразио очекивање да ће све оно што буде чињено допринијети одржању културе.

“Желим вам да прелистате што више књига. Такође, желим да се вечерас нашем француском госту у име Андрићевог института и Вишеграда захвалим што је дошао да буде први писац на нашем значајниом и традиционалном Сајму књига у Вишеграду”, рекао је Кустурица.

Замјеник директора Београдског сајма Горица Шкипина истакла је да Сајам књига у Андрићграду по свом значају културним и идејним дометима одређује правац развоја националне културе.

Она се нагласила да је Андрић 1972. године отварајући Сајам у Београду окупљеним заљубљеницима писане ријечи поручио да је питање образовања и ширења културних видика органски везано са општим растом и напретком.

Уредник Сајма Желидраг Никчевић рекао је да на овом свијету постоје много већи сајмови, али да не вјерује да негдје постоји неки са више смисла, енергије и моћније душевне и идејне подршке.

“Овдје нас обавезују врхунски ауторитети укупне српске умјетности науке и духовности”, рекао је Никчевић.

На Четвртом сајму књига који ће трајати до недјеље, 7. јула, биће промовисани издавачи образовне, школске и стручне литературе, те издања у области религије и теологије из Републике Српске, Србије и иностранства.

Организатор Сајма је Андрићград у сарадњи са Андрићевим институтом и београдским Сајмом књига, а ове године посебно ће бити представљена књижевност земље госта - Француске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана