Одржани Дрински књижевни сусрети

Срна
Одржани Дрински књижевни сусрети

Зворник - У зворничком Дому омладине одржано је књижевно вече под називом “Дрински књижевни сурети 2018”, на којима су учествовали писци из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе.

На овим сусретима промовисан је и “Зборник кратких прича и пјесама” у издању зворничког “АСоглас издаваштво”, у који је увршено више од 100 аутора из региона.

Пјесник Тоде Николетић рекао је да су ови сусрети неопходни из разлога што је српски језик угрожен, било од овог новотарења, односно измишљања нових језика, или пак од неких мас-медија који теже, прије свега, бруталности и вулгарности и свему ономе што нас представља у ружном свјетлу.

“Језик је идентитет. Дакле, водити рачуна о језику значи постојати, а наравно жАСоглас издаваштвож је нашао најбољи начин да језик опстане, тако што ће ангажовати писце из региона и удружити их у одбрани језика”, рекао је синоћ Николетић.

Николетић је рекао да му је драго што се већ први фестивал показао веома озбиљним јер довољно говори податак да су се у конкуренцији за необјављену књигу пјесама нашла 33 рукописа од веома важних имена наше књижевне продукције.

“Више од 200 прича стигло је за овај фестивал, а о пјесмама да и неговорим”, рекао је Николетић и додао да је жири имао комплексан задатак да се одреди према оној која је најуспјешнија.

Директор “АСоглас издаваштво” и организатор ових сусрета Дејан Спасојевић појаснио је да су ови књижевни сусрети културна манифестација која окупља књижевнике и пјеснике из регије и окружења.

Он је додао да се на конкурс, који је расписан прије три мјесеца, пријавило више од 300 аутора за “Зборник кратких прича и пјесама”.

“Овим смо хтјели да подстакнемо књижевно стваралаштво на тај начин што ћемо да наградимо најбљу необјављену збирку прича и најбољу необјављену збирку пјесама”, рекао је Спасојевић.

Он је додао да је у категорији за најбољу необјављену збирку пјесама награђена Јасна Миленовић из Сремске Каменице, а побједник за необјављену збирку прича је Наташа Ђуровић из Краљева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана