Ново издање романа Јасминке Петровић

Танјуг
Ново издање романа Јасминке Петровић

БЕОГРАД- Роман “Лето када сам научила да летим” Јасминке Петровић објављен је као специјално издање поводом истоименог филма који чија је премијера у Београду заказана за 17. фебруар, саопштио је издавач “Креативни центар”.

Ново издање једног од најпопуларнијих романа за дјецу илустровано је фотографијама са снимања филма, а на крају књиге налази се посебан додатак о томе како се филм снимао.

Занимљиво је да је овај роман ушао и у школску лектиру за седми разред основне школе.

Током септембра и октобра 2020. године на Хвару, у копродукцији Србије, Хрватске, Словачке и Бугарске, снимљен је филм "Лето када сам научила да летим", у режији Радивоја Раше Андрића.

Сценарио је написала Љубица Луковић као адаптацију популарне књиге Јасминке Петровић, која је имала и своју позоришну верзију 2019. године, у режији Патрика Лазића, у организацији Фестивала интернационалног студентског театра - ФИСТ на ФДУ.

Када сам чула да ће Раша бити редитељ, било је само - да! Мислим да је он добро осјетио цијелу причу, од начина припреме снимања до уложене енергије, организовања екипе”, били су први утисци ауторке књиге Јасминке Петровић.

"У неколико наврата ми се десило да стојим на снимању са стране, гледам људе како раде и осетим треперење у грудима, у стомаку, и крену ми сузе. Од лепоте и радости“, додала је списатељица за децу.

Радивоје Андрић, редитељ култних филмова "Муње!", “Кад порастем, бићу кенгур”, “Три палме за две битанге и рибицу" и ТВ серија "Миле против транзиције", овим остварењем у продукцији куће "Сенсе Продуцтион" се враћа на филмску сцену након дуге паузе.

"До почетка рата имао сам пријатеље по цијелој Југославији, а рат је учинио нешто ужасно, а то је раскидање ових веза… Послије тога сам сматрао својом мисијом то да што више тих веза поново успоставим. Овај филм је један од начина на који се ти конци поново спајај", пренио је своје утиске режисер гледаних филмова.

Андрић је приметио да је велики знак да су у тој замисли донекле успјели, и чињеница што су дјеца из овог филма постала нераздвојни пријатељи, што му говори да те везе и те како могу поново да се успоставе.

"Неко је рекао - Олга Одановић мисли да сам ја, ја мислим да је она, а сигуран сам да сам ја у праву јер је редитељ увијек у праву - како је ово дјечји филм за одрасле. То је врло тачна констатација јер ће у овом филму уживати и одрасли иако је за дјецу", закључио је Радивоје Андрић.

Главна глумица Клара Хрвановић, која глуми Софију, изјавила је да је ово прича о сазријевању и проналажењу себе, а то је оно што њене другарице и она траже.

Осим Кларе и Олге Одановић, у филму игра и чувени Жарко Лаушевић.

Прича књиге и филма је сљедећа: тинејџерка Софија проводи љето на Хвару са две бабе, далеко од интернета и свих дешавања.

Уз мјешавину хумора, живописних ликова и аутентичног приказа људског искуства, Јасминка Петровић у овом роману пружа поглед на посљедице претходних деценија из перспективе данашње генерације младих.

Истовремено, ауторка се бави и универзалним темама одрастања, пријатељства и породице, у којима ће се вјероватно препознати сваки млади читалац или читатељка.

Књига “Лето када сам научила да летим” (Креативни центар, 2015) добила је престижне награде: “Невен”, “Сребрно Гашино перо”, “Доситејево перо”, “Плави чуперак”, “Мали принц”.

Роман је ушао у каталог минхенске Интернационалне библиотеке за младе “White Raven” (Црни гавран) као једна од 200 најбољих књига за децу 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана