Награда “Ђуро Дамјановић” Аћиму Тодоровићу

Танјуг
Награда “Ђуро Дамјановић” Аћиму Тодоровићу

Удружење књижевника Републике Српске једногласно је одлучило да награду “Ђуро Дамјановић” за 2020. годину додијели Аћиму Тодоровићу за пјесничку књигу “Душа мироточи”.

Одлуку је донио жири у саставу Горан Шаула, предсједник жирија, Миладин Берић и Данијел Гатарић, чланови жирија, на сједници одржаној 18. новембра.

“Пјесничка збирка 'Душа мироточи' одликује се и снажном вјером у поетску ријеч. У пјесми о сопственој смрти, лирски субјекат је означен контрастом, амбивалентном представом о рађању зоре у трену када се 'очи затворе'. Стихови се трансформишу у језик вјечности, јер божји гласник, пјесник, има ту моћ да их може говорити и на сопственом опелу. У Тодоровићевим наизглед питким и једноставним стиховима релилигијског примирја, који нас суочавају са владавином духовног у многим формама, духовног које је овладало материјалним као истином, материјалним које нас сурвава у ништавило пред којим се замрачује хоризонт, појављује се и људска сумња у смисао људског тријумфа. Упркос свему, Тодоровићев глас није побуђен искључиво православним у хоризонту локалног, искључивог него дубоком и потресајућом вјером која опстаје као јединствена реалност човјека у свијету страха и насиља бесмисла над људским бићем. Форма пјесама је графички означена строфама које су сачињене од катрена, дистиха, уз обавезну риму. У Тодоровићевој поезији постоји имплицитна тежња ка јединству визуелне експресије”, стоји у образложењу додјеле награде.

Свечаност додјеле награде ће бити уприличена у Банском двору почетком 2021. године у складу са тадашњим мјерама проузрокованим Ковид-19 пандемијом.

Осим Тодоровића, у ужем избору за награду “Ђуро Дамјановић” били су Ранко Павловић (“Мајстори и Мајсторија”) и Радмило В. Радовановић (“Тезејев Јав”).

Аћим Тодоровић рођен је 1965. у селу Жеравице, општина Хан Пијесак. Средњу дрвно техничку школу завршио у Хан Пијеску, а дипломирао на Факултету за пословно индустријски менаџмент у Београду. Члан је Удружења књижевника Републике Српске и Удружења књижевника Србије. Пише прозу и поезију.  До сада је објавио књиге “Замах над животом” (2005), поезија, “Људи вучије крви” (2009), роман, “На многаја љета” (2013), поезија, “Родослов братства Тодоровића из Жеравица” (2014), монографија, “Јаук гробне тишине” (2016), роман, “На усни кап меда” (2017), поезија.

Предсједник је Књижевног клуба “Луча” у Власеници и оснивач  Међународних “Лучиних књижевних сусрета” у Власеници, преносе Независне новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана