Матија Бећковић добитник награде “Душко Трифуновић”

Срна
Матија Бећковић добитник награде “Душко Трифуновић”

ПАЛЕ - Српски пјесник и академик Матија Бећковић добитник је награде “Душко Трифуновић”, коју додјељује Културно-спортски центар Пале за афирмацију српске културе и књижевности.

Награду је преузео писац Јеремија Лазаревић током књижевно-поетске вечери која је у сали Културног центра Пале одржана под називом “Буквално тако”, у оквиру манифестације “Дани Душка Трифуновића”.

У програму су, осим Лазаревића, учествовали и писци Радинко Крулановић, Бранко Перић и Горан Врачар, а током одржавања манифестације у холу Културног центра отворена је и прва самостална изложба слика сликара Боре Божића.

Бесједу о Душку Трифуновићу говорио је Бранко Перић, који је истакао да је Трифуновић био врсан приповједач, човјек који је много знао, био аутентичан, писао романе и био заслужан што је описменио естраду.

“Душка не смијемо заборавити. Био је врх српског пјесништва. Његове приче сам сакупио и забиљежио у књизи која говори о пријатељству, љубави, религији, разним стварима”, рекао је Перић.

Директор Културно-спортског центра Пале Мирослав Симовић изјавио је новинарима да су због епидемије изазване вирусом корона организовали манифестацију само један дан, а она окупља пријатеље, колеге, пјеснике и поштоваоце непролазног стваралаштва Душка Трифуновића.

Он каже да су од ове године увели да прије почетка манифестације “Дани Душка Трифуновића” посвете неафирмисаним умјетницима, тако да се вечерас Паљанима представио сликар Боро Божић.

“Желимо да тако буде и у будућности, да многи неафирмисани умјетници из Републике Српске дођу на манифестацију и изложе своје слике, књиге у холу Културног центра, а ми им као установа стојимо на располагању”, истакао је Симовић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је ова манифестација организована 14. пут у част великог пјесника и ствараоца којег се сви радо сјећају, те честитао добитнику на награди.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да се сви представници јавних институција морају побринути да култура буде приоритет, те да је вечерашња манифестација једна од најважнијих на подручју града.

Покровитељи манифестације су Град Источно Сарајево, општина Пале и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу, код Брода, 1933. године. Прву књигу издао је по доласку у Сарајево, са 25 година.

Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање “сарајевске рокенрол школе”.

Аутор је текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су: “Бијело дугме”, “Индекси”, Здравко Чолић и Арсен Дедић.

Остаће упамћен и као аутор култне емисије на ТВ Сарајево “Шта дјеца знају о завичају”. По избијању рата у БиХ 1992. године избјегао је у Нови Сад, гдје је и умро 2006. године.

Сахрањен је у Сремским Карловцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана