“Линије” освојиле Лајпциг

Александра Рајковић
“Линије” освојиле Лајпциг

Лајпциг - Двојезично српско-њемачко издање публикације “Линије”, избор из савремене књижевности Републике Српске, представљено је на Међународном сајму књига у Лајпцигу, који је завршен јуче.

“Линије” су објављене у издању Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, а на сајму су Републику Српску представљали књижевници Јованка Стојчиновић-Николић и Берислав Благојевић.

На сајму у Лајпцигу, који је један од водећих у Европи, представило се више од 2.000 излагача из 50 различитих земаља.

Благојевић је казао да је веома задовољан како је протекла промоција “Линија”.

- Много људи је посјетило наш штанд. Остварили смо бројне контакте на сајму. Постоје конкретне идеје за превођење књига аутора из Српске, али и превођење аутора из других земаља на српски језик и приближавање нових литерарних трендова нашим читаоцима - рекао је за “Глас Српске” Берислав Благојевић.

Пјесникиња и предсједник Удружења књижевника Републике Српске Јованка Стојчиновић-Николић такође сматра да је промоција “Линија” у Лајпцигу била успјешна.

На штанду Републике Српске, у организацији Народне и универзитетске библиотеке РС, представљена је и савремена књижевност, публицистика и музичка продукција Радио-телевизије Републике Српске.

Радио-телевизија Републике Српске представила је издања Музичке продукције РТРС-а, компилацију од три CD-а и једног DVD-а Јадранке Стојаковић, под називом “Боје звука”, албум групе “Александрија” - “Активни радио-материјал”; албум етно-групе “Ива” - “Трава ива од мртва прави жива”, као и албум савремене умјетничке музике Дражана Косорића “Епитаф”.

Осим музичких издања, на сајму су представљене и књиге које је РТРС издала у протеклом периоду: фотомонографија Драгана Теодоровића - Зеке, књига Миленка Стојичића “Пиши тише Андрићево име”, као и дјело Борислава Митровића “Наша зврковања”.

Представљање књижевности и издаваштва Републике Српске на сајму књига у Лајпцигу организовали су Народна и универзитетска библиотека Републике Српске и Министарство просвјете и културе РС.

Књиге и часописи

На штанду Републике Српске у Лајпцигу изложено је више од стотину књига и 20 часописа.

Такође, на штанду РС, осим књижевности, представљене су и природне љепоте и културни потенцијали Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана