Кустурица: Хандкеа сам тражио између концепција Достојевског и Ничеа

Срна
Foto: Новости/З. Јовановић

БЕОГРАД- Редитељ Емир Кустурица рекао је да је у својој новој књизи "Видиш ли да не видим", посвећену нобеловцу Петеру Хандкеу, великог писца и свог пријатеља тражио између концепције вјеровања Достојрвског у постојање божанства које може да хармонизује свијет и Ничеа, који тражи враћање у верзију узвишеног човјека и дјела.

"За разлику од Ничеа који је укинуо Бога, добили смо писца /Хандкеа/ који сам вјерује у Бога, а при том се његови јунаци понашају потпуно у нескладу с том идејом, односно у складу са формом, јер је он увијек вјеровао да је заправо душа форма", рекао је Кустурица за РТС.

Редитељ у роману, која говори о његовом путовању у Стокхолм на додјелу Нобелове награде за књижевност Хандкеу, славног писца и главног јунака романа види као ходача по жици под именом Петар Апостол Спелеолог.

"Мени је то увијек личило на оне највеће дубине које спелеолози постижу и зато сам га назвао Спелеолог, а Апостол зато што је пешке прошао све територије које је волео и оставио бескрајан траг својом реакцијом на те просторе, а посебно на наш", објаснио је Кустурица.

О књизи је говорио и академик Матија Бећковић, који је оцијенио да Хандке и Кустурица, као два велика јунака нашег доба, имају много сличности, али да су најсличинији у различитостима.

"Хандке је написао да му понестаје језика, а Кустурица пише како му је доста слика", рекао је Бећковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана