Књига спас и утјеха у сваком времену

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Година пуна хаоса, неизвјесности и тешких дана долази до свог краја, а људи који су и ове године марљиво радили за културу и умјетност, сви на свој начин сабирају урађено.

Удружење за промоцију и популаризацију књижевности “Императив” ове године обиљежило је пет година постојања, а један од првих догађаја који су одржани, у смањеном обиму, након поновног отварања установа културе, био је трећи Фестивал књижевности “Императив”, одржан у Банском двору.

- Током припреме “Императива” напустио нас је наш пријатељ и умјетнички директор фестивала, писац Беким Сејрановић. Програм за треће издање фестивала је био спреман и одлучили смо да упркос пандемији, а у Бекимову част - фестивал ипак буде одржан - навели су из овог удружења.

“Императив” је одржан уз поштовање свих мјера, а током пет фестивалских дана одржано је 25 различитих програма, а реализован је и сајамски дио, на којем су посјетиоци могли да се упознају с новим насловима домаће и свјетске књижевности. Смотра је реализована у оквиру програма “Разговор с писцем”, “Ноте и слова” и “Поезију ће сви читати”.

- Идеја дирекције фестивала била је да током одржавања “Императива” Бањалука буде у знаку књиге, а ове године је реализована и кроз програм “Кафа са писцем”, који је одржан у кафићу “Јоко”, мјесту које такође активно промовише књижевност и културу кроз организацију различитих догађаја - рекла је директорица Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив” Санела Бабић.

То што су овај фестивал, као и књижевне вечери мимо њега, били посјећени, још је један доказ колико је култура у овом времену неопходна и колико је књижевност утјеха и спас у сваком времену.

- Јесењу сезону почели смо промоцијом романа “Немој ме будити” и читањем поезије Марка Томаша. Нови роман Дарка Цвијетића “Што на поду спаваш” изазвао је велико интересовање публике, као и књига “Бунт деце социјализма” доајена рок новинарства Душана Весића. Бањалучки новинар и књижевник Ранко Прерадовић у књигу “Моји саговорници” сабрао је исјечке из разговора које је са многим значајним књижевницима водио од 1963. до 2017. године. Овогодишње представљање нових књижевних дјела и књижевника завршили смо програмом “Поезију ће сви читати” кроз који смо представили двије младе пјесникиње чије вријеме тек долази Машу Живковић из Београда и Владану Перлић из Бањалуке - објаснила је Бабићева, изразивши захвалност свима који прате њихов рад и посебан понос што су ове године омогућили да збирка Владане Перлић “Исус међу дојкама” буде објављена у издавачкој кући “Лом”.

Препоруке

За крај године Удружење “Императив” издвојило је неколико наслова, које препоручују за читање у празничним данима:

“Катарина” - Драшко Сикимић

“Млијечни зуби” - Лана Басташић

“Исус међу дојкама” - Владана Перлић

“Море је било мирно” - Тања Ступар Трифуновић и Татјана Видојевић

“ Монумент” - Берислав Благојевић

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана