Неле Карајлић: Књига је лијек за човјека

Срна
Неле Карајлић: Књига је лијек за човјека

БЕОГРАД - Писац, музичар и мултимедијална личност Ненад Јанковић, познатији као др Неле Карајлић, рекао је поводом Свјетског дана књиге да је у вријеме вируса корона књига лијек за човјека.

 “На крају испаде да је све оно што је везано за духовно много издржљивије и јаче од онога што је везано за материјално. Корона је нека врста одговора природе на све оно што смо ми учинили, а да при томе нисмо платили цијену”, рекао је Карајлић.

Он је додао да човјек треба да се избори против те опаке болести, али се не може изборити без духа и културе.

“Лијекови и респиратори су само средство да тијело остане у животу, али тијело без духа не постоји, оно је безначајно. Књига је један од начина да се одупремо, као и култура, а књига је дио културе”, нагласио је Карајлић.

Отуда је, каже овај умјетник, баш на данашњи дан књиге веома важно прочитати који ред, додајући да је сада занимљиво читати неке ствари које су везане за пандемије, као што је књига Вулета Журића “Помор и страх” или “Бјеснило” Борислава Пекића.

Свјетски дан књиге и ауторских права обиљежава се 23. априла од 1995. године када је УНЕСКО на Генералној конференцији у Паризу утврдио овај датум како би популаризовао читање и књигу.

Датум је изабран и због тога што су на тај дан 1616. године преминула два велика писца свјетске књижевности Мигел де Сервантес и Вилијем Шекспир.

У Србији се ове године, због ванредног стања, прешло на онлајн програме, а у сусрет Свјетском дану књиге, Библиотека града Београда је организовала акцију “Читај, не скитај, са књигом се сликај”
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана