Хандке: Више никада нећу одговарати на питања новинара

Agencije
Хандке: Више никада нећу одговарати на питања новинара

БЕЧ - Аустријски писац, овогодишњи добитник Нобелове награде, Петер Хандке имао је непријатан сусрет са новинарима у родном Грифену, због чега је отказао за данас послије подне планирани "кратки сусрет" са представницима медија.

Хандкеа је дошао у Грифен током дана, али је ситуација ескалирала током вечери на састанку са представницима општина на који је дошао и предсједник покрајине Корушка Петер Кајзер.

Супротно најављеном, са Кајзером је дошао и један број новинара.

Хандке је, најприје, одговарао на питања новинара, али када су почели да га запиткују за нападе у Њемачкој због добијања награде, он је одустао од даљег разговора:

"Стојим испред свог улаза и ту је 50 новинара, И сви ме питају нешто, кажу да су нешто од мене прочитали, да ли знам шта сам писао... Питају како реагује свијет, реакција на реакцију... Ја сам писац и оставите ме на миру, не постављајте ми таква питања ", поручио је Хандке новинарима, преноси аустријски радио "Ое1".

На крају је поручио да више никада неће одговарати на питања новинара, јер се не интересују за његова дјела, већ само за политичка реаговања на Нобелову награду.

Овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност Петар Хандке такође је изјавио да је поносан што су Срби ово признање схватили као своју награду и нагласио да би волио поново да оде у Велику Хочу на Косову и Метохији и ту проведе неко вријеме јер му прија духовност тог мјеста.

"Ако желе да ме приме, хтио бих да их замолим да ми нађу неко мјесто гдје могу да спавам и пишем", рекао је Хандке.

Осврћући се на своје везе са Србима, Хандке је рекао да је све што је радио било "коректно и неопходно".

"Не знам да ли постоји истина, али то нису биле лажи", рекао је Хандке и нагласио да је Балкан патио, не само вијековима, већ, можда, од почетка историје.

Он је нагласио да је "то произвело екстремне људе, изузетно рањиве или изузетно добре".

"Нема средине - или су то бића која су примјер за цјели свијет или остали који су супротно од тога. Евидентно је да је то у Србији створило изузетна бића", рекао је Хандке.

 

Упитан зашто су многи на Западу толико опсједнути његовим односом према Србији и бившој Југославији, Хандке је навео да су га, након што је објављено да је овогодишњи добитник Нобелове награде, новинари, који су дошли пред његову кућу, питали само о томе, а не о његовом дјелу јер очигледно нису прочитали ниједну његову књигу.

"Без узвишености и најмање учтивости, ушли су као хорда да ми директно пркосе, у мојој сопственој башти", рекао је аустријски писац.

Хандке је истакао да они сами такво понашање називају - балканским.

"Споља су сладуњави, а изнутра, истовремено потпуно слијепи. Изгледају веома цивилизовано, а у ствари су грубијани. Ништа не знају. Позвао сам их да уђу, али је требало све да их избацим. Сљедећег јутра сам се питао - зашто их нисам шутнуо", рекао је Хандке и додао да су њихове критике лишене било каквог смисла и да нису успјеле да му покваре задовољство.

Говорећи о данашњој Европи, Хандке је указао да су у такозваној Европи укинуте границе, а да је у бившој Југославији "постало горе него што је било".

"Створена је Европа која је изгубила душу. Хајде да, ипак, кажем да је ту душу готово изгубила", поручио је Хандке. 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана