Хандке: Радило се о правди за Србију

Срна
Хандке: Радило се о правди за Србију

БЕОГРАД - Добитник овогодишње Нобелове награде за књижевност Петер Хандке изјавио је да је све што је писао о бившој Југославији имало везе са правдом за Србију.

“Ниједна ријеч о ономе што сам писао о Југославији не може се оспорити, ниједна. То је књижевност”, рекао је Хандке за њемачки “Цајт”.

Он је напоменио да је извјештавање западних медија о Србији деведесетих година прошлог вијека било једнострано и истакао да је у својим дјелима критиковао одлуку Њемачке да призна Хрватску, Словенију и БиХ која је довела до братоубилачког рата од којег не постоји гори.

Хандке је навео да је то разлог што се солидарисао са Србијом.

Када је ријеч о његовом односу према некадашњем југословенском предсједнику Слободану Милошевићу, Хандке је истакао да никада није испољавао симпатије према њему, а да је присуствовао његовој сахрани, која је уједно била и “сахране Југославије”.

“Наравно да сам био тамо. Он је на посљедњем гласању гласао за опстанак Југославије. Његова сахрана је била сахрана Југославије. Да ли се заборавило да је та држава основана да би била против Хитлеровог Рајха?”, упитао је Хандке.

Хандке наводи да је Милошевића видио само једном, и то у затвору у Хагу, јер је желио да га саслуша и истиче да је чуо све што је имао да каже.

“Када причате са некадашњим моћницима, онда се књижевници користе понекад као писци историје. Ниједног тренутка се нисам поклонио њему, како у себи, тако ни споља”, рекао је Хандке.

Аустријски писац рекао је да је он и “Југословен по мајци и ујаку, који је студирао у Марибору”.

“Мој дједа је на референдуму у Корушкој гласао за прикључење Југославији. Југославија је мени нешто значила. И када ми сада намећу нешто са Србијом, то је непоштено. Ја сам тамо ишао због Југославије”, рекао је Хандке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана