Душану Ковачевићу “Књижевни вијенац Козаре”

Срна
Душану Ковачевићу “Књижевни вијенац Козаре”

Приједор - Књижевнику Душану Ковачевићу вечерас је у Приједору уручена награда “Књижевни вијенац Козаре” у оквиру Књижевних сусрета на Козари.

Образлажући одлуку, члан жирија Горан Максимовић истакао је да је ријеч о једном о највећих писаца српске књижевности који је у протеклих 50 година створио низ веома важних комедија.

“Од жМаратонацаж до жЛарија Томсона-трагедија једне младостиж, жБалканског шпијунаж или жПрофесионалцаж имамо писца који служећи се гротескном комиком или црнохуморним смијехом понире у најдубље слојеве интегритета српског народа и разобличава његове врлине и мане”, изјавио је Максимовић.

Ковачевић је новинарима рекао да му је ова награда изузетно драга, прије свега јер потиче из овог краја који је изњендрио велике писце попут Бранка Ћопића и Петра Кочића, по којима се памти српски језик.

“Ова награда обједињује све те људе који су овде живели, писали и оставили траг у српској књижевности”, рекао је Ковачевић.

Он је истакао да је сретао Скендера Куленовића у Београду, са којим није могао бити пријатељ јер је тада био доста млад, али му је драго што је био на Козари и положио вијенац на његов гроб.

“Ова награда обједињује ту митску планину Козару која је у нашем сећању запамћена и као понос и као страдање”, рекао је Ковачевић.

На вечерашњем дружењу названом “Вече лауреата” изведена је сцена из представе “Сабирни центар” рађене у копродукцији приједорског и Народног позоришта Републике Српске, по тексту Душана Ковачевића, а у режији Марка Мисираче.

Разговор са лауреатом водио је академик Матија Бећковић, почасни грађанин града Приједора и кум Матичне библиотеке “Ћирило и Методије” из Приједора, чиме су и формално завршени 47. Књижевни сусрети на Козари. /крај/ст/сђп/фото

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана