“Дучићева награда” уручена пјеснику Милану Ненадићу

Срна
“Дучићева награда” уручена пјеснику Милану Ненадићу

Требиње - Овогодишња “Дучићева награда” уручена је вечерас пјеснику Милану Ненадићу на свечаној академији у Требињу, централном догађају “Дучићевих вечери поезије”.


“Дучићева награда” додјељује се сваке треће године, а њен овогодишњи добитник није крио велико задовољство, што је баш њему припала.

“Ову награду сам добио и 1971. године, а тада се ова манифестација звала жТребињске вечери поезијеж. Драго ми је што сам у Дучићевом гради и што се овај великан слави на овакав начин”, рекао је Ненадић.

Богат програм свечане академије у требињском Културном центру пратио је велики број гостију. Покровитељи манифестације су Влада Републике Српске и Министарство просвјете и културе Српске.

Помоћник министра просвјете и културе Тања Ђаковић истакла је значај “Дучићевих вечери поезије” не само за Требиње, већ за цијелу Републику Српску, али и шире, те најавила даљу подршку ресорног министарства овој манифестацији.

Према њеним ријечима, ова манифестација је један од најзначајнијик културних догађаја у Републици Српској којом се његује сјећање на велико и непролазно стваралаштво Јована Дучића, а његово дјело афирмише међу млађим генерацијама.

“Он је један од најзначајнијих књижевника на нашим просторима, кнез српске поезије, писац, путописац и дипломата, човјек који се увијек с радошћу враћао у родни град”, рекла је Ђаковићева.

У обраћању присутнима градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да су Требињци поносни на Дучића и да с радошћу дочекују сваке “Дучићеве вечери поезије”, те је захвалио Влади Републике Српске и ресорном министарству за финансијску подршку одржавању ове манифестације.

Он је нагласио значај тога што у овим данима Требиње посјети велики број пјесника са свих страна, јер се на овом мјесту пјесничка ријеч воли, цијени и поштује.

“Дучићевим донацијама и његовим идејама град је заиста почео да се обликује као град у коме ће култура бити третирана и поштована. Требиње је Дучићев град”, рекао је Ћурић.

Свечаној академи присуствовао је и ктитор Херцеговачке Грачанице Бранко Тупањац.

Академији је претходило отварање изложбе “Прича у сликама” у требињском Музеју Херцеговине. Ријеч је о сталној поставци слика умјетника Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић из галерије Музеја у Лозници.

Овогодишње “Дучићеве вечери поезије” завршавају се сутра вече “Пјесничком вечери” у требињском Културном центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана