“Богданологија” пред читаоцима

Мирна Пијетловић
“Богданологија” пред читаоцима

БАЊАЛУКА - Поводом стогодишњице првог издања чувене “Антологије новије српске лирике” Богдана Поповића, које је изашло у Загребу 1911, Српска књижевна задруга објавила је још једно издање, у истој опреми у којој се прошле године појавило прво издање “Антологије поезије српског романтизма” Слободана Ракитића.

Сматра се да је “Антологија” Богдана Поповића имала најснажнији утицај на схватање наше поезије “новијег доба”, њено вредновање и тумачење.

О њој је доста дискутовано, али, по ријечима Иве Тартаље, остаје једна од најпознатијих и најљепших, у цјелини узев. Познато је његово начело: “Песма мора да буде цела лепа”.

Једно обиљежје ове “Антологије” према већини других у томе је што је она састављена, од почетка до краја, с циљем и по мјерилима чисто естетичким. Без обзира на оно што би у новијој српској лирици било занимљиво за књижевног или културног историчара, уредник је бирао пјесме по њиховој љепоти.

Оно што је карактеристично за неко доба ушло је у ову збирку само онда ако је у исто вријеме било и лијепо толико колико је карактеристично. Уредник је имао намјеру да да тачно оно што наслов његове књиге обриче - збирку “цвијећа” новије српске лирике.

У Задругиној едицији антологија највише издања имала је “Антологија јуначких народних песама” Војислава Ђурића, а као прворазредни догађаји и датуми у издавању антологија, забиљежене су књиге: “Антологија народних лирских песама” Владана Недића, “Антологија српског песништва” Миодрага Павловића, “Антологија руске поезије 18. и 19. века” Владимира Јагличића, “Антологија српске поезије за децу” Душана Радовића и многе друге.

Када је ријеч о “Антологији” Слободана Ракитића, то је књига која привлачи велики број читалачке публике, али и стручне критике.

- Антологија, на којој сам радио, с повременим прекидима, готово десет година, обухвата више од једног века српског песништва. Отуда у њој предромантичари, романтичари и постромантичари. Антологија поезије српског романтизма, бар како је ја видим, има интегративни карактер и представља такође синтезу најбољих романтичарских остварења на српском језику - рекао је Слободан Ракитић.

Промоција

Књижевник Слободан Ракитић представиће у четвртак у Српској књижевној задрузи у Београду 24. издање славне “Богданологије”, огледне књиге која показује како се у крајње субјективном избору може постићи много објективних резултата, како се може мало гријешити, а доста погађати итд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана