Берислав Благојевић: Тиши од воде плод унутрашње потребе

Александра Маџар
Берислав Благојевић: Тиши од воде плод унутрашње потребе

Бањалука - Роман "Тиши од воде" бави се дуализмом између "онда" и "сада", дотиче питања вјере, слободе, моралне деградације, транзицијских болештина, судбине "малих" људи у смутним временима.

Овим ријечима описао је свој први роман "Тиши од воде", у издању издавачке куће "Ренде" из Београда, књижевник Берислав Благојевић, за чији је нацрт добио стипендију "Борислав Пекић".

Роман поносног носиоца вриједног књижевног признања са именом једног од најзначајнијих српских књижевника, требало би да изађе из штампе до 20. октобра и свој живот у свијету писане ријечи почне на Сајму књига у Београду.

- Ако у најкраћим цртама треба да опишем шта очекује читаоце, онда ћу рећи да је ово прије свега љубавна и антиратна прича - нагласио је Благојевић.

Да је увијек боље да дјело говори за себе, него да га аутор појашњава, потврдио је Благојевић, а како каже, нарочито када је дјело нелинеарно и комплексније, какав је и његов роман. 

Открио је да роман првенац има неколико наративних токова који се преплићу и исцртавају многоструке апсурдности и суровости збиље које су задесиле овај простор у протекле двије деценије, те да би промоција у Бањалуци требало да буде у новембру.

- Поред свих питања и судбине "малих људи", роман се доста ослања на музику (има ту свега, у контексту, дакако, од "Перл Џема", преко "Пинк Флојда", Родригеза и Боба Дилана, до Леонарда Коена и "Лед Цепелина"), тангира живот и дјело Данила Хармса, а донекле и географску науку - казао је књижевник.

Идеја и унутрашња потреба за писањем оваквог романа у Благојевићу је постојала одавно.

- Вјерујем да бих и без признања "Борислав Пекић" завршио започето. Чак бих се усудио рећи да би писање текло лакше, са мање оптерећења и освртања - наглашава Благојевић.

Оно што је било у мислима овог младог књижевника су и имена аутора који су били стипендисти Фонда "Борислав Пекић" , као и дјело самог Пекића.

- Човјеку не може да буде свеједно. Због тога сам у процесу стварања једновремено знао осјећати и страх и усхит, и понос и трему, и терет и стрепњу - каже Благојевић.

Међутим, како то обично у умјетности бива, у неком моменту дјело добија чудан, засебан живот, а мисли вођене снагом инспирације пожеле да саме себе испишу.

- Како је писање одмицало, прича је све више преузимала конце, не хајући превише за потенцијалне посљедице о којима сам промишљао и које су ме неријетко ужасавале -  рекао је Благојевић.

Прича је, како каже он, сама ријешила и убрзала ствар, јер да се њега питало о животу првог романа, он би вјероватно још увијек на некој невидљивој ваги мјерио тежину појединих мисли, ријечи и реченица.  

Београдски сајам

- Очекујем да роман "Тиши од воде" подигне сидро и на Сајму књига у Београду заплови ка читаоцима. Надам се и сусретима са пријатељима и љубитељима књига, као и понеком занимљивом новом наслову за личну библиотеку - казао је Берислав Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана