Зворничани видјели "Име народа" Дарка Бајића прије београдске премијере

Срна
Foto: tvinemania.rs

ЗВОРНИК- У Зворнику је синоћ, прије београдске премијере, приказан играни филм "Име народа" Дарка Бајића, у наставку Међународног филмског фестивала "Први кадар", који је почео у Источном Сарајеву.

Директор и селектор фестивала "Први кадар" Александра Митрић Штифанић изразила је задовољство што се традиција овог фестивала наставља у Зворнику, чак и у најтежим околностима за културу и умјетност.

"Мислим да је одржавање фестивала значајно, не само у повезивању градова, него и у развоју филмске публике, али и развоју кинематографије у Републици Српској", рекла је Штифанићева.

Она је нагласила да захваљујући Градској управи, Зворник постаје филмски град са најновијом технологијом.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић изразио је задовољство што култура није стала ни у тешко вријеме пандемије.

Он је нагласио да ће се пројекција филмова, који су на програму у Зворнику, вршити путем нове дигиталне опреме коју је набавио Дом омладине и која је вечерас први пут примијењена.

Захваливши се људима који су носиоци овог филмског фестивала, без кога се не може замсилити живот овог града, Стевановић је рекао да су управо ти људи у овим тешким временима успјели да одрже традицију и да им и ове године Зворник, трећи пут, буде домаћин.

Дугогодишњи сарадник Филмског фестивала "Први кадар" и предсједник жирија Драган Елчић рекао је да је дуго био у ишчекивању да ли ће људи који воде Фестивал успјети до краја да га одрже у пуном формату уживо, управо због пандемије.

Елчић, који је декан Академије уметности у Београду, изразио је задовољство што је присутан на овом фестивали већ четрнаести пут, односно од почетка Фестивала.

"Одгледао сам са својим тимом до сада много радова и мислим да је овај фестивал у овом тренутку најјачи у регији по квалитету и по самој филмској селекцији", нагласио је Елчић.

Говорећи о улози предсједника жирија фестивала, Елчић је рекао да је то врло незахвалан посао и да никада није волио да буде селектор или члан жирија јер је и сам аутор, односно учесник фестивала.

"Нису ми се допадали људи који одређују судбину филма, односно уложиш све што имаш, а тамо неки нерасположени предсједник жирија, или селектор, упропасти све, тако да се сада осјећам нелагодно у позицији предсједника жирија", рекао је Елчић.

Он је додао да је селекција филмова пресудна кад је у питању жири, јер је селектовање великог броја филмова свођење са квантитета на квалитет, што олакшава посао члановима жирија.

Елчић је истакао да ће у Зворнику, захваљујући новој дигиталној опреми, бити једна од најбољих пројекција, што ће резултирати да се виде филмови у пуном сјају кад је у питању слика и звук.

У Зворнику је вечерас Драгану Елчићу, односно Академији уметности Београд, поводом 25 година те установе, уручено фестивалско признање "Лик кнеза Павла" за допринос развоју и унапређењу конематографије у региону, а према одлуци Савјета фестивала. Елчић се, у име Академије и свих запослених, захвалио фестивалу за додијељено највеће признање Академији поводом 25 година рада.

Вечерас је одржано и предавању о историји филма Јелене Раденовић, којем су присуствовали су ученици зворничких средњих школа.

Према програму фестивала, сутра ће бити одржана филмска школа "Првог кадра" – онлајн мастерклас "Нове могућности за продукцију документарног филма", предавач Јована Николић, промоција књиге "Пишчево путовање" – митска структура за писце, Кристофер Воглер, Филмски центар Србије. Учествују: Мирољуб Стојановић и Дејан Дабић.

У зворничком Дому омладине биће приказан документарни филми "Путовање", аутора Александре Митрић-Штифанић.

У петак, 13. новембра, након радионице анимираног филма у 12.00 часова биће одржана конференција за новинаре и церемонија проглашења побједника "Првог кадра 2020", а потом слиједи онлајн мастерклас о теми "Умјетност документарног филма" предавача Дејана Петровића.

Посљедњег дана фестивала, у суботу, 14. новембра, у 10.00 часова почиње пројекција најбољих филмова међународног студентског кампа "Интеракција", дио програма који је уприличен у сусрет 15. "Првом кадру", под мотом "Петнаест година интеракције".

Међународни филмски фестивал "Први кадар" почео је 9. новембра у Источном Сарајеву пројекцијом документарног филма "Путовање" аутора Александре Митрић Штифанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана