Златни лав за Облик воде Гиљерма дел Тора

Приредила: Александра Маџар
Златни лав за Облик воде Гиљерма дел Тора

Венеција - Филм "Облик воде" чију режију потписује мексички редитељ Гиљермо дел Торо, освојио је синоћ "Златног лава" на Венецијанском филмском фестивалу.

За најбољу режију награђен је француски глумац и редитељ, дебитант Гзавије Леран за "Старатељство".

Гран-при Мостре отишао је у руке израелског редитеља Самуела Маоза за филм "Фокстрот".

Медији су остварење "Облик воде" назвали романтичним, научнофантастичним остварењем.

- Уколико останете чисти и одани својој вјери, у оно у шта вјерујете - у мом случају, у чудовишта - можете све да постигнете - рекао је Дел Торо у обраћању на најстаријем филмском фестивалу у свијету.

Редитељ је нагласио да награду посвећује младим латиноамеричким редитељима. Филм представља причу о љубави нијеме дјевојке и необичног створења.

Палестинац Камел ел Баша и Британка Шарлота Ремплинг добили су награде као најбољи глумци.

На списку 21 филма у конкуренцији за "Златног лава" била су, између осталих, остварења редитеља Џорџа Клунија и трилер Дарена Аронофског, који су важили за фаворите.

"Златни лав" за животно дјело овогодишње Мостре додијељен је 1. септембра америчким глумцима Џејн Фонди и Роберту Редфорду. Њима у част приказан је филм "Our Souls at Night" редитеља Ритеша Батре у којима они глуме.

Добитник "Оскара" и "Гоја" награде

Мексички редитељ Гиљермо дел Торо филмом се почео бавити још као средњошколац. Десет година се бавио дизајном шминке и основао је своју фирму под именом "Некропија" прије него што му се пружила прилика да у 21. години као извршни продуцент сними свој први филм. Саоснивач је Филмског фестивала у Гвадалахари, а основао је и продукцијску кућу "Текила Ганг". Филм "Панов лавиринт" донио му је награду "Гоја" за најбољи филм 2006. године, а 2007. осваја три "Оскара" и то за сценографију, фотографију и шминку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана