Живот који је створио легенду: Филм „Недеља“ о Џеју Рамадановском премијерно приказан у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Биографски филм о пјевачу Џеју Рамадановском "Недеља" у режији Немање Ћеранића, рађен по сценарију Стефана Бошковића, вечерас је премијерно приказан у бањалучком "Синеплексу Палас", уз присуство дијела глумачке и ауторске екипе.

Публици су се, након премијерне пројекције, поклонили режисер Немања Ћеранић, глумци Хусеин Алијевић Хуса, Милица Јаневски, Маша Ђорђевић, Ана Пиндовић  и Антонио Скарпа.

Ово остварење приказује једно вријеме, испреплетене животе и околности који су утицали на стварање музичке легенде.

Режисер Немања Ћеранић објаснио да је од продукције добио позив да ради овај филм, и да је то од почетка било занимљиво, с обзиром на то да је прва пјесма коју је чуо са пет година, била Џејева пјесма „Мрак, мрак“.

- На неки начин, пошто је Џеј био неизбежно штиво на телевизији и радију, средином деведесетих, то је моје прво упознавање с његовом музиком и његовим стваралаштвом. Некако, како долазимо у адолесценцију и зрелије године, почињемо да освешћујемо ту музику коју је Џеј стварао. Кад сам добио тај позив, ја сам преслушао његов опус. Након тога схватите да се не ради само о народној музици. Имамо те тзв. Џејеве брзалице, које подсећају на фанк музику. Џејмс Браун је њему био једна од највећих инспирација, то се види по енергији и песмама, док ове баладе које су му Марина и Фута радили су биле заправо поп песме и имају елементе блуза – рекао је Ћеранић.

Он је истакао да су најзанимљивији тренуци приликом рада на читавом пројекту, били када је ауторска екипа причала о Џејевом животу и када су разговарали с његовим пријатељима који су га познавали још док је био дијете и касније кад је загазио у естраду.

- Схватили смо да заправо желимо да направимо филм који није музички филм, иако смо знали да ће доћи до поређења са филмом „Тома“. Заправо, направили смо филм о томе како Џеј Рамадановски постаје Џеј Рамадановски. О томе како су сви, цела дорћолска екипа, која се дружила са њим и његова браћа, почевши од Џамбе, као и цео тај њихов пут, утицали на Џеја и постали рефлекција у његовим песмама – казао је Ћеранић.

Глумац Хусеин Алијевић рекао је да је ова улога била велик задатак за њега, највише због тога што он није глумац, али да је, с друге стране, био у тематици јер је лично познавао Џеја.

- Познавао сам га од 1991. године, па до тог периода кад нас је корона затворила у куће, тад сам га виђао с времена на време. Познавао сам да годинама и успео сам да га унесем у овај пројекат – навео је он.

Глумица Милица Јаневски, која у филму глуми Марину Туцаковић, истакла је да је било захтјевно глумити једну тако јаку личност.

- Она је толико урезана у свест народа и некако је више памтимо из ове последње фазе живота, не знамо је у тим млађим данима, макар наше генерације је не знају у том смислу, па је самим тим то био далеко лакши простор за игру. Она је била особа карактеристичног духа и карактера да смо се у разговору на кастингу Немања и ја договорили да то не буде неко пуко имитирање, већ да радимо тако да ухватимо тај њен дух, прави суманути дух који је она поседовала – рекла је она.

У филму глуме и Марко Јанкетић, Стефан Вукић, Алексеј Бјелогрлић, Златан Видовић и други.

Филм је од сутра на редовном репертоару "Синеплекса Палас", и то у терминима 17.30, 19, 20 и 21.15 часова, а у наредном периоду биће приказан и у бројним културним центрима широм Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана