Жељко Еркић, глумац за “Глас Српске”: Народ мора знати болну истину о Јасеновцу и коридору

Илијана Божић
Жељко Еркић, глумац за “Глас Српске”: Народ мора знати болну истину о Јасеновцу и коридору

Повјерена ми је улога усташког војника који је био на првој линији задатка у убијању недужних људи и дјеце српског поријекла. У мени је владало помијешано осјећање ужаса бола и туге са једне људске стране до оне гдје морате да оправдате себи као глумцу поступке таквог монструозног ума.

Казао је ово глумац Народног позоришта Републике Српске Жељко Еркић за “Глас Српске” поводом улоге у филму “Дара из Јасеновца”.

- Тежак задатак био је на нама који смо играли крволочне усташе и питали смо се како то да помиримо са самима собом. У дугим разговорима са редитељем Предрагом Антонијевићем, корак по корак смо проналазили рјешења. На крају нас је водила  мисао да неко ипак мора да одигра те монструозне људе и да коначно покаже и исприча истину о Јасеновцу - додао је Еркић.

ГЛАС: Гледаћемо Вас и у филму “Коридор 92” - каква су искуства са снимања? Како је протекла сарадња са глумцима из Србије? Колико је важно проговорити о тако осјетљивим и важним темама?

ЕРКИЋ: “Коридор 92” је такође једна патриотска прича коју глумац треба да прихвати да одигра, с циљем да се прикаже истина, као што је неопходно да се исприча прича о Јасеновцу, као и многе друге приче. Народ треба да зна ста се уистину дешавало. Снимање “Коридора 92” је протекло професионално и са пуно адреналина, јер смо снимали под пуном ратном опремом, борбу прса у прса. Ту је велику улогу одиграла и Војска Србије од које је екипа филма добила пуну подршку у војној опреми и стручњацима који су нас савјетовали како у одређеним околностима и у симулацији борбе треба да поступамо и рукујемо оружјем. То је још један облик сарадње и начин снимања који ћу памтити. Сарадња са свима, а посебно са колегама из Србије је била професионална.

ГЛАС: У серији “Хотел Балкан” играте Вида Курузовића - чиме нас тај лик враћа у прошла времена, шта нам поручује? На који начин ће једна оваква серија да допринесе приказивању бањалучке историје?

ЕРКИЋ: То је  прича о породици Курузовић и њиховом хотелу “Балкан” који је основао Вид Курузовић. Од тада се његује породично стабло Курузовића до данашњих времена. То је прича која говори о породичним односима и борби за насљедство. Надам се да смо успјели неке историјске моменте града да прикажемо у серији. Нема их много сликовито приказаних, више се говори о периоду пред и за вријеме Другог свјетског рата.

ГЛАС: Колико је била захтјевна улога Хасана у представи “Дервиш и смрт” и колико се она разликује од Ваших досадашњих улога?

ЕРКИЋ: Хасан је човјек који воли живот подједнако и у добрим и у лошим тренуцима. Он ужива у друштву, у људима, у расправи о  филозофији живота и у дугим разговорима са својим најбољим пријатељем Ахмедом Нурудином. И када таквог једног карактера добијете да играте ту је само срећа и радост у послу. Било је захтјевно онолико колико је и иначе у тражењу тих финих нијанси, а овај лик их има на претек.

ГЛАС: Како посматрате Хасанов став и однос према животу и људима?

ЕРКИЋ: Хасан има предивне мисли о животу, готово поетски поглед на живот, али с друге стране сам себе преиспитује и спушта на земљу. Нарочито када каже “морал је замисао, а живот је оно што бива”. То свједочи и  мисао “одређен сам да живим овдје и живим, живим тако да ме није стид, радије ћу да ме Бог пита зашто си то учинио, него зашто ниси то учинио”. Ова реченица ми је посебно драга, а управо она осликава Хасана и његов карактер.

ГЛАС: С обзиром на то да глумите у позоришту, у серијама и филмовима, шта бисте од наведеног могли да издвојите као драже?

ЕРКИЋ: Нема ту неког нарочитог одвајања. Можда постоји у неком тренутку уколико човјек ради дуго једно па се пожели да промијени. Уколико иде упоредо једно са другим, ја то називам хармонијом. Позориште је основа овог посла и од њега је све почело. Филм и телевизија су његова фина надоградња, тако да у мом случају подједнака је љубав и према једном и према другом.

ГЛАС: Како је на Вас утицала пандемија вируса корона? Како мислите да ће се у наредном периоду одразити на позориште, културу и цјелокупну умјетност?

ЕРКИЋ:  Тешко питање. Много штете је пандемија донијела у свим пољима и у свим пословима, али ми се чини да смо ми понајвише закинути, јер се наш посао заснива на живој публици, кад је позориште у питању.  Кад је ријеч о снимањима ту су такође велике сниматељске екипе па су људи упућени на блиски контакт. Искрено се надам да ово неће дуго да потраје, а ако буде, прилагодићемо се јер другог излаза нема.

Планови

ГЛАС: Који су Ваши планови за наредни период?

ЕРКИЋ: За који дан путујем за Београд, почиње снимање нове серије “Певачица” по идеји Предрага Гаге Антонијевића, сценарио потписује Наташа Дракулић, а режију Милош Кодемо. То је искусна екипа која, након вишегодишње заједничке сарадње на пројектима као што су “Убице мог оца”, “Државни службеник” и дугометражног филма “Дара из Јасеновца”, наставља заједнички рад. Радујем се и хвала им на указаном повјерењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана