Жељко Димић, глумац, за “Глас”: Сценарио за филм о Јасеновцу најбољи који сам икад прочитао

Сандра Кљајић
Жељко Димић
Foto: В. Трипић | Жељко Димић

БАЊАЛУКА - Сматрам се привилегованим јер ћу бити дио историјског пројекта - филма “Златни рез 42” редитеља Лордана Зафрановића, који ће бити снимљен по једном од најбољих сценарија које сам прочитао у животу, каже за “Глас Српске” глумац Жељко Димић.

Глумац рођен у Козарској Дубици, који је током протеклих година остварио запажен успјех у Сједињеним Америчким Државама, тренутно је ангажован на неколико важних пројеката, а круна рада биће филм рађен по сценарију Зафрановића на основу сценарија  Арсена Диклића “Дјеца Козаре”.

- Част ми је што ћу дати допринос овом филму кроз улогу коју тумачим. У филму “Златни рез 42” играм заповједника логора и то је једна од најзначајнијих улога у мојој каријери до сада. Осјећам одговорност јер играм једну од најзахтјевнијих и најкомплекснијих улога у овом филму, који је један од најзначајнијих у посљедњих 30 година на нашем простору - наглашава Димић.

Сматра да је увијек важно бавити се историјским темама, али под условом да се то ради на аутентичан и професионалан начин, избјегавајући било који ревизионизам јер је у том случају то контрапродуктивно.

Димића ће публика у регији ускоро гледати и у серији и филму “Вера”, редитеља Недељка Ковачића, инспирисаним животом Вере Пешић, младе жене која је за вријеме Другог свјетског рата била вишеструки тајни агент.

- У овом филму и серији играм лик српског патриоте Ђорђа Роса који је помагао ратном ваздухопловству Краљевине Југославије пред напад сила Осовине 6. априла 1941. године. Било ми је задовољство радити са продуценткињом Данком Милошевић, редитељем Ковачићем и осталим члановима екипе који су, сви понаособ, свој посао обавили на врхунском професионалном нивоу - истиче Димић.

Додаје да се у потпуности слаже са колегиницом Мионом Марковић, која је недавно рекла да је “Вера” филм какав нико не очекује.

- Мислим да филм и серија неће никога оставити равнодушним - открива Димић.

Глумац који живи на релацији Београд - Њујорк у посљедње вријеме више него икада ради у Србији и Републици Српској.

- Рад у отаџбини значи ми много јер углавном радим на матерњем језику, мада некада тумачим и странце, Американце нарочито, као недавно у серији “Бележница” редитеља Мирослава Лекића, у којој играм оперативца ЦИА за Балкан (Џеф Бауд) у осам епизода друге сезоне - каже Димић.

Не пада му, каже, тешко то што у кратком року мора да “ускочи” у потпуно различите ликове, често и на различитим језицима.

- То ми је посао и занат. У противном то што радим не би имало смисла. Трудим се да у свакој улози вјерујем себи да би и публика могла да вјерује мени кад сам “у туђим ципелама” - рекао је Димић .

Димић истиче да ће радити и све пројекте у Сједињеним Америчким Државама који му буду одговарали.

- Радићу само под условом да нису било чим условљени, као што сам их радио и до сада - закључује Димић.

“Ој животе”

Жељко Димић са монодрамом “Ој животе” гостовао је широм САД, у Бостону, Вашингтону, Лос Анђелесу, Филаделфији, али и у Београду и Новом Саду, недавно и у Козарској Дубици и Пироту.

То је представа која говори о човјеку из народа који је отишао на добровољно одслужење затворске казне умјесто брата који је убио човјека.

- Са задовољством играм ову монодраму, по тексту Јосипа Пејаковића и захвалан сам што ми је аутор повјерио да наставим живот ове дивне представе након његових многобројних успјешних извођења. Поистовјећујем се са главним јунаком овог одличног текста јер свако од нас је барем једном у животу био у прилици да се жртвује за нешто или некога на било који начин - казао је Димић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана