Željko Dimić, glumac, za “Glas”: Scenario za film o Jasenovcu najbolji koji sam ikad pročitao

Sandra Kljajić
Željko Dimić
Foto: V. Tripić | Željko Dimić

BANjALUKA - Smatram se privilegovanim jer ću biti dio istorijskog projekta - filma “Zlatni rez 42” reditelja Lordana Zafranovića, koji će biti snimljen po jednom od najboljih scenarija koje sam pročitao u životu, kaže za “Glas Srpske” glumac Željko Dimić.

Glumac rođen u Kozarskoj Dubici, koji je tokom proteklih godina ostvario zapažen uspjeh u Sjedinjenim Američkim Državama, trenutno je angažovan na nekoliko važnih projekata, a kruna rada biće film rađen po scenariju Zafranovića na osnovu scenarija  Arsena Diklića “Djeca Kozare”.

- Čast mi je što ću dati doprinos ovom filmu kroz ulogu koju tumačim. U filmu “Zlatni rez 42” igram zapovjednika logora i to je jedna od najznačajnijih uloga u mojoj karijeri do sada. Osjećam odgovornost jer igram jednu od najzahtjevnijih i najkompleksnijih uloga u ovom filmu, koji je jedan od najznačajnijih u posljednjih 30 godina na našem prostoru - naglašava Dimić.

Smatra da je uvijek važno baviti se istorijskim temama, ali pod uslovom da se to radi na autentičan i profesionalan način, izbjegavajući bilo koji revizionizam jer je u tom slučaju to kontraproduktivno.

Dimića će publika u regiji uskoro gledati i u seriji i filmu “Vera”, reditelja Nedeljka Kovačića, inspirisanim životom Vere Pešić, mlade žene koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata bila višestruki tajni agent.

- U ovom filmu i seriji igram lik srpskog patriote Đorđa Rosa koji je pomagao ratnom vazduhoplovstvu Kraljevine Jugoslavije pred napad sila Osovine 6. aprila 1941. godine. Bilo mi je zadovoljstvo raditi sa producentkinjom Dankom Milošević, rediteljem Kovačićem i ostalim članovima ekipe koji su, svi ponaosob, svoj posao obavili na vrhunskom profesionalnom nivou - ističe Dimić.

Dodaje da se u potpunosti slaže sa koleginicom Mionom Marković, koja je nedavno rekla da je “Vera” film kakav niko ne očekuje.

- Mislim da film i serija neće nikoga ostaviti ravnodušnim - otkriva Dimić.

Glumac koji živi na relaciji Beograd - Njujork u posljednje vrijeme više nego ikada radi u Srbiji i Republici Srpskoj.

- Rad u otadžbini znači mi mnogo jer uglavnom radim na maternjem jeziku, mada nekada tumačim i strance, Amerikance naročito, kao nedavno u seriji “Beležnica” reditelja Miroslava Lekića, u kojoj igram operativca CIA za Balkan (Džef Baud) u osam epizoda druge sezone - kaže Dimić.

Ne pada mu, kaže, teško to što u kratkom roku mora da “uskoči” u potpuno različite likove, često i na različitim jezicima.

- To mi je posao i zanat. U protivnom to što radim ne bi imalo smisla. Trudim se da u svakoj ulozi vjerujem sebi da bi i publika mogla da vjeruje meni kad sam “u tuđim cipelama” - rekao je Dimić .

Dimić ističe da će raditi i sve projekte u Sjedinjenim Američkim Državama koji mu budu odgovarali.

- Radiću samo pod uslovom da nisu bilo čim uslovljeni, kao što sam ih radio i do sada - zaključuje Dimić.

“Oj živote”

Željko Dimić sa monodramom “Oj živote” gostovao je širom SAD, u Bostonu, Vašingtonu, Los Anđelesu, Filadelfiji, ali i u Beogradu i Novom Sadu, nedavno i u Kozarskoj Dubici i Pirotu.

To je predstava koja govori o čovjeku iz naroda koji je otišao na dobrovoljno odsluženje zatvorske kazne umjesto brata koji je ubio čovjeka.

- Sa zadovoljstvom igram ovu monodramu, po tekstu Josipa Pejakovića i zahvalan sam što mi je autor povjerio da nastavim život ove divne predstave nakon njegovih mnogobrojnih uspješnih izvođenja. Poistovjećujem se sa glavnim junakom ovog odličnog teksta jer svako od nas je barem jednom u životu bio u prilici da se žrtvuje za nešto ili nekoga na bilo koji način - kazao je Dimić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana