Завршен осми Фестивал европског и медитеранског филма у Требињу

Г.С.
Завршен осми Фестивал европског и медитеранског филма у Требињу

ТРЕБИЊЕ - Град Требиње, осим публике која врло добро познаје филмску умјетност, има амбијент за снимање филмова било којег жанра и то је потребно што више искористити, од чега би бенефите имала и ова локална заједница, али и сам град и његово становништво.

Ово су данас у Дому младих у Требињу, поводом завршетка петодневног 8. Фестивала европског и медитеранског филма истакли организатори и режисери које је окупио фестивал.

“У ових пет дана имали смо прилику дати својеврстан преглед европског медитеранског филма, приказујући остварења из БиХ, Србије, Сјеверне Македоније, Хрватске, Словеније, Шпанија, Италије, Турске и Велике Британије, али смо успјели и да докажемо да се уз придржавање мјера може одржати и континуитет културног живота сваке средине”, казао је Предраг Милојевић, директор фестивала.

Он је подсјетио да је ове године у Требињу одржано пет програмских цјелина, медитерански, европски, нови српски филм, заједно са цјелином Херцеговине на филму и омаж лауреатима, којим се и затвара фестивал.

Каже да су, са друге стране, у великој мјери били заступљени и филмови из региона, од играног жанра, преко хуморних прича, па до документараца и кратких филмова, који у ствари причају сродне приче и приче сличних менталитета држава региона.

Црногорска редитељка Марија Перовић, чији је филм “Груди” био изузетно посјећен на фестивалу, говорила је управо о филмском амбијенту Требиња, у коме се, како каже, на сваком кораку могу снимати филмски кадрови, јер је ово град који воле камере.

“Овдје су простори за пројекције веома добри, што је важно истаћи, па је мој један општи закључак да је ово град, са свом својом гостопримљивошћу и архитектонском очуваношћу, невјероватан за снимање, град у коме, гдје год се окрене камера, постоји и кадар, па је моја радост што сам у Требињу тим већа”, казала је Перовићева, истакавши да би веома вољела снимати у овом граду.

Британски редитељ Доминик Џексон, чији је филм “Полар” такође приказан у Требињу, сложио се да је Требиње град препун импресија те да су проблеми са тестирањем на корону и доласком у овај град били вриједни труда.

“Такође је и фестивал био веома занимљив, јер сам одгледао заиста добре филмове који долазе из различитих култура и различитих земаља, што је за мене једно ново искуство”, казао је Џексон.

Осим пројекција филмова те дружења и разговора са глумцима и редитељима, на фестивалу су додијељене и награде фестивала “Златни платан” глумцима Ани Софреновић и Воји Брајовићу за изузетан допринос евромедитеранском филму, преносе Независне новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана