Завршен Кустендорф: Најбољи филм из Румуније

Танјуг
Завршен Кустендорф: Најбољи филм из Румуније

МОКРА ГОРА- Овогодишњи 13. Кустендорф завршен је вечерас традиционалном додјелом награда - Златног, Сребрног и Бронзаног јајета.

О наградама је одлучивао међународни жири у којем су били италијански редитељ Паоло Вирци, француски писац и сценариста Тонино Бенаквиста и шаховски велемајстор Владислав Ткачијев.

За најбољи филм проглашен је "Божићни поклон", те је Златно јаје отишло у руке Богдану Мурешанеу из Румуније.

Бронзано јаје припало је Ингриде Сантос из Шпаније за филм „Биф“, а Сребрно Алиаксеју Палујану из Белорусије за „Језеро среће“.

Признање за најпоетичнији филм добио је редитељ Димитар Кутманов за остварење из Бугарске „Далеки дом“, а Специјално признање додијељено је Андреју Хуцулеаку из Румуније за „Havana, cuba“.

Награду „Винко Филач“ за најбољу фотографију додијелио је француски директор фотографије Мишел Аматје Хамеду Багхеиану за ирански филм „Други“.

У конкуренцији у такмичарском програму било је 21 остварење младих аутора из Кине, Румуније, Бијелорусије, Мађарске, Бугарске, Украјине, Швајцарске, Србије, Израела, Шпаније, Пољске, Ирана, Хрватске и Француске.

Ниједна награда нажалост није припала остварењима из Србије.

Кустурица: Асанж затворен због слабости западне цивилизације

Свечано затварање овогодишњег Кустендорфа вечерас је обиљежио и апел оснивача и редитеља Емира Кустурице да се не смије заборавити судбина Џулијана Асанжа.

Кустурица је заједно са члановима жирија носио мајце на којима је писало „Ослободите Џулијана Асанжа“, а у свом говору казао је да је он један од најважнијих људи у 21. вијеку.

“Живимо у новом времену у којем све што се дешава се заправо деси у животу али парелелно и у фикцији. Треба да се подсјетимо чињенице да је један од најважнијих типова у 21. вијеку управо Жулијан Асанж. Он је затворен због слабости западне цивилизације да га упише у листу својих највећих демократских достигнућа”, поручио је редитељ и позвао све присутне да аплаузом укажу почаст “Асанжу који тренутно умире у затвору у Лондону.”

Након дугог аплауза Кустурица је наставио да говори о кинематографији указавши на то да фестивал већ 13. пут “покушава да уради исто.”

“Не треба заборавити да смо ми 2008. и 2009. године приказивали филмове са 35 милиметарске траке. И да се послије тога, не само овај фестивал, из аналогног пребацио у дигитални свијет. Сјећам се и са музиком је било исто само десет година раније. Данас не постоји велики и популарни пјевач или бенд који не снима аналогно. То не значи да ће кинематографија да се врати у аналогно доба, али значи да треба бити веома тврдоглав”, казао је редитељ додавши да су на Кустендорфу увијек покушавали да “вјенчају комерцијално и артистичко.”

Овом приликом напоменуо је да не треба бити наиван “па повјеровати да један фестивал или један човјек или група људи може да промјени свијет.”

“Кинематографија је само једна од рефлексија социјалних заједница које живе у читавом свијету. Управо због тога треба вјеровати у нову утопију. Овај свијет је већ увелико сигурно промијењен али ми вјерујемо да овај фестивал, малим својим удијелом, може утицати на његову промјену у још већу утопијску слику свијета”, закључио је Кустурица и званично затворио 13. Кустендорф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана