Зафрановић: "Дјеца Козаре" снимаће се у близини Бањалуке

Г.С.
Зафрановић: "Дјеца Козаре" снимаће се у близини Бањалуке

Филм "Дјеца Козаре" планирамо да снимамо у околини Бањалуке. Избор глумаца и територије гдје се снима овај филм треба да буде аутентичан, рекао је у емисији за РТРС-а, прослављени режисер и сценариста Лордан Зафрановић.

- Биће ту велика међународна екипа, и било би добро да неки млади људи са ових простора, који желе да се баве филмом, дођу волонтирати, гледати како се ради с глумцима и учити тај племенити занат - наглашава Зафрановић.

Филм "Дјеца Козаре", није нови пројекат, јер на његову реализацију чека се 35 година.

- Да, филм је требао бити снимљен прије више од три деценије, али дошло је до рата, ја сам избјегао из Хрватске, и све је стало до неких нових времена - наглашава прослављни режисер, који је већ урадио пет филмова са тематиком злочина у НДХ, три играна, и два документарна.

Као и у већини случајева, филм умногоме зависи од финансијске ињекције. Зафрановић истиче да је Република Српска веома важна у тој причи.

- Сматрали смо да је неопходно доћи и у Бањалуку, јер на простору Републике Српске то се и дешавало. Српска једноставно мора да буде у реализацији филма, а надам се и у успјесима истога - поручио је Зафрановић.

Поред Републике Српске, филм "Дјеца с Козаре" конкурисао је на још неколико државних фондова.

- Филм је послат на државни фонд Републике Србије, и нисмо прошли. Кренули су скандали, тек четврти пут када смо конкурисали, добили смо одређена средства, мала, али доста значајна, јер нам је то омогућило да коначно кренемо у реализацију филма. Затворили смо Француску, Чешку, Македонију, идемо и на хрватски фонд, јер сматрамо да она мора бити ту, то им је посљедњи воз да са себе скину сјену усташтва. Можда и Аустрију, и филм постаје све реалнији - рекао је Зафрановић.

О самом филму каже да је то прича заснована на искључиво историјским чињеницама.

- Прича је оно што је написао Арсен Диклић. То је драма једне дјевојчице која је прошла пакао, која је прошла јасеновачки логор. На крају филма смо оставили наду, коју је могао да напише само Диклић, Без обзира на круто зло, ужас, он је увијек налазио неке мале пролазе људскости, и то ће бити фантастично у филму. Филм је историјски веома прецизан, ту се нема шта ни додати, нити одузети - наглашава Зафрановић.

Он наглашава да се филм мора препознати и у Пекингу, и у Паризу, и у Лондону, и у Бањалуци.

- Дакле универзалност. Не ради се историјски филм, већ савремени, само је историјска подлога, а у филму се ради о времену које може доћи - закључио је Лордан Зафрановић, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана