Вулин: Филм Жута кућа дуг Србије према потомцима и жртвама

Танјуг
Вулин: Филм Жута кућа дуг Србије према потомцима и жртвама
Foto: Танјуг | Вулин: Филм Жута кућа дуг Србије према потомцима и жртвама

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Александар Вулин обишао је екипу филма "Жута кућа", трећег у документарно-играном серијалу "Досије Косово" који МУП ради у копродукцији са Радио-телевизијом Србије и тим поводом рекао да је снимање овога филма дуг Србије према потомцима и начин да се исприча истина, како смрти жртава не би биле узалудне.

"Сигуран сам да пресуда у овом случају никада неће доћи и да циљ Хашког трибунала није био да до пресуде дође. Она би објаснила да су Срби морали да се боре са шиптарским терористима, а онда како да објасните бомбардовање, како да објасните НАТО агресију, да су Срби агресори", рекао је Вулин.

Како је саопштио, "ово је наш начин да кажемо истину, наш начин да све те смрти не буду узалудне".

"Ми о њима никада нећемо сазнати праву истину до краја, никада неће добити сатисфакцију, ни они ни њихове породице, правдом, пресудом. Али, ето, бар нису умрли узалуд, јер истина о српском народу и трагедији коју су доживели испричаће се кроз њихове судбине", казао је Вулин.

Да држава Србија није снимила филм о Кошарама, како је нагласио, морали бисмо да се запитамо колико би нас знало шта су Кошаре, саопштио је МУП.

„Да нисмо снимили филм о Паштрику, запитајте се колико би нас знало каква је херојска борба вођена на Паштрику. Да нисмо снимили филм о Рачку, запитајте се колико би нас знало шта се стварно десило у Рачку", упитао је министар.

Нагласио је да је снимање „Жуте куће" наш дуг према потомцима, према онима који ће тек доћи, дуг према истини, јер само она може објаснити шта се заиста дешавало 1998. и 1999. године на простору Косова и Метохије, како је почела и како се завршила НАТО агресија на Савезну Републику Југославију.

„Жута кућа" је прича о ужасима, о монструмима. Жута кућа је прича са каквим злом су се Срби борили. Жута кућа је истина о томе да су Срби били не само жртве, него су морали да се боре, и нису били ни злочинци нити су били жељни рата, него су морали да сачувају себе, своју децу, а када то нису успевали, онда би завршавали заклани као животиње, повађених органа за продају", истакао је министар.

Према његовим ријечима, Жута кућа је наш начин да не ћутимо, јер свако ћутање нам се врати тако што се понови. "Они који су ћутали о Јасеновцу дочекали су да се деси Олуја. Не смемо ћутати о „Жутој кући" да нам се не деси нека нова „Жута кућа", поручио је министар полиције.

Он је нагласио да Срби имају право на истину и захвалио се Радио -телевизији Србије и екипи која ради на снимању филма на упорности и стрпљењу да се истина о нашем народу и његовом стравичном страдању у борби са шиптарским терористима и злом које хоће да истријеби српски народ на простору Косова и Метохије сачува.

 

Ауторка серијала Слађана Зарић објаснила је да је снимање филма „Жута кућа" у завршној фази и представља екранизацију извјештаја некадашњег известиоца парламентарне скупштине Савета Европе Дика Мартија о трговини органима и злочину почињеном 1999.

„Цео филм и снимљене драматизације заснивају се и на извештају УНМИК-а из 2003. године, који садржи изјаве сведока, припадника албанске националности који су директно или индиректно учествовали у транспорту Срба са Косова у Албанију", рекла је Зарић.

Напоменула је да подаци који после више од 20 година стоје и говоре о дешавањима након 15. јуна 1999. године показују да је на простору Косова и Метохије страдало 1.200 људи, највећи број припадника српске националности.

Објаснила је да се судбина око 350 људи ни данас не зна и да је једна од трагичних судбина која је могла да задеси те људе трговина органима у разним логорима које је УЧК формирао на простору Албаније.

Министарство унутрашњих послова и Радио-телевизија Србије у заједничкој продукцији раде серијал документарно-играних филмова „Досије Косово", који се бави хронологијом дешавања и судбинама цивила и припадника полиције на Косову у периоду од 1998. до 2001. године.

У оквиру серијала до сада су снимљена и емитована два документарна филма - први који покрива догађаје који су се десили у периоду од марта и априла, када су кренули оружани сукоби између терористичке УЧК и првенствено, снага полиције, па до краја септембра 1998, а други филм је истина о дешавањима у Рачку почетком 1999. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана