Вулетић: "Пад" говори о времену које је изњедрило трагедије

Танјуг
Foto: Принтскрин

БЕОГРАД- Телевизијска серија "Пад" настала по мотивима књиге Жарка Лаушевића "Година прође, дан никад" биће представљена у оквиру програма Сарајево филм фестивала који почиње вечерас, а редитељ тог телевизијског формата Бојан Вулетић за Танјуг каже да је серија само инспирисана Лаушевићевим штивом, а да заправо говори о времену које је изњедрило многе трагедије.

Распад бивше Југославије и рат, санкције и сиромаштво, хиперинфлација и свакодневно насиље у цијелом друштву, обиљежили су деведесете године прошлог вијека, а уједно дају и временски оквир радње серије, која недвосмислено указује на морални, духовни и коначно физички пад цијеле једне земље.

Вулетић напомиње да су аутори серије инспирисани књигом и да серије није направљена онако како је записано у Лаушевићевој аутобиографији "Година прође дан никад".

"Само смо користили неке мотиве из књиге и неке делове тог штива да направимо своју причу и свог јунака. Наш главни лик у серији је неки други глумац, Иван Маслаћ, који има сличности са елементима биографије глумца Жарка Лаушевића. Ипак, у основи, наша серија говори о времену које је изнедрило многе трагедије, а између осталог и овај случај којим се ми бавимо" каже Вулетић.

Како каже најзахтјевније за његову екипу у току настајања серије било је како показати да се један умјетник чији је посао да оплемењује људе, задеси на потпуно другој страни и буде повезан са трагичним догађајем.

"За све који су радили на настајању серије, био је велики изазов и како да прикажемо борбу тог лика са самим собом и својом савешћу" казао је Вулетић.

Милан Марић игра главну улогу у серији "Пад".

Вулетић напомиње да је Марић све оно што је Жарко Лаушевић био у вријеме које проблематизује серија.

"Марић је без сумње један од најутицајнијих, напознатијих и сигурно најквалитетнијих глумаца своје генерације. Он је несумњиво велика звезда, не само у Србији и региону, па и свету. Након наше сарадње у настајању телевизијске серије "Породица" било је потпуно логично да радимо поново. Марић је више од глумца...Он не спроводи само наше замисли, већ даје решења са пуно идеја и креативности" каже Вулетић и додаје да у телевизијском формату која има 8 епизода, поред Марића који тумачи лик Ивана Маслаћа, у серији има много других ликова који не постоје у књизи Жарка Лаушевића.

Редитељ истиче да су управо ти ликови плод његове маште како би што аутентичније дочарали туробно вријеме које смо живјели на почетку деведестих година прошлог вијека.

"Било је такође захтевно смислити ту плејаду ликова који треба да прикажу, морални, духовни, етички пад...На крају крајева и физички пад, што је и идеја читаве серије. Врсни глумци попут Славка Собина, Изудина Бајровића, Кемала Ризановића, Бориса Исаковића, Милице Јаневски помогли су да се кроз призму јунака који је пре свега уметник осветли једно страшно време" казао је Вулетић.

Серија "Пад" ће бити премијерно представљена 15. августа у програму Сарајево филм фестивала.

Вулетић каже да је то побједа за цијелу екипу која је сарађивала у настајању серије.

"Приказаћемо пре свега младим људима занимљиву телевизијску серију на филмском фестивалу А категорије. Нисмо направили документарну реконструкцију догађаја описаних у Лаушевићевој књизи, већ фикцију о времену које изазвало многе трагедије" казао је Вулетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана